Днес, 14 април 2009 г., кметът на Община Габрово Томислав Дончев проведе среща с представители на по-големи хипер-маркети и търговски обекти на територията на Община Габрово, сред които CBA, Зора, Техномаркет, Тойота Венци и други. Срещата беше във връзка със стартиралата в началото на седмицата кампания „Проблем ли е торбичката от полиетилен?!”. На нея бяха обменени идеи относно възможността за предлагането в търговските вериги на алтернативни на полиетиленовите торбички, които са голям замърсител за околната среда, а разграждането им надхвърля един човешки живот.

Част от търговците споделиха, че вече предлагат алтернативни варианти във веригите си. В магазините на Тойота Венци се ползват торбички от Екоматер, които са биоразградими и се произвеждат от царевица. В магазините на CBA се използват изцяло деграленови торбички, които се разграждат под действието на кислорода и светлината за 2 години. Техномаркет от своя страна предлагат на потребителите освен полиетиленови торбички и такива от хартия. Споделено беше, че една добра и по-дългосрочна алтернатива са платнените торбички, които ще предложат на търговците и една много по-дълга във времето реклама, отколкото полиетиленовите.

Кметът на Община Габрово Томислав Дончев сподели, че целта на подетата от Община Габрово кампания е с позитивни методи да се повиши информираността на гражданите относно вредното въздействие върху околната среда на полиетиленовите торбички, като се посочат и алтернативните варианти. В търговските вериги, където се предлагат и други видове опаковки, освен полиетиленовите ще бъдат разлепени стикери с надпис: „Аз не ползвам полиетиленова торбичка?!”.

Представителите на търговските вериги единодушно изразиха подкрепата си за кампанията и за търсенето на варианти за постепенна замяна и ограничаване използването на полиетиленовите торбички на територията на Община Габрово.