На 17 юни (петък) от 18:00 часа на крайречната улица „Аврам Гачев“ ще бъде открита гостуваща изложба с 24 примера за устойчиви модни и дизайнерски марки от страните на Вишеградската група: Чехия, Унгария, Полша и Словакия. Тя ще остане експонирана до края на месеца.

Представени са продукти, в които се използват естествени, рециклирани и/или преработени материали. Създателите им търсят екологични и иновативни алтернативи, работят на местно ниво и се опитват да постигнат безотпадъчно производство с фокус и върху социалното въздействие.

Отговорността и устойчивостта от ден на ден придобиват все по-голяма значимост. В страните на Вишеградската група (V4) все повече хора се стараят да намалят влиянието си върху планетата и така се увеличава броят на модните компании с етични и устойчиви правила на функциониране, които искат да променят модната индустрия към по-добро.

Изложбата се осъществява от Институт Лист – Унгарски културен институт в София, по повод Унгарското председателство на Вишеградската група през 2021/2022 г. с партньорството на Чешки център – София, Полски институт в София и Посолството на Словакия в София.

Инициативата включва още серия от дискусии и презентации в пет български града – Русе, Бургас, Габрово, Варна и Пловдив. На 25 юни от 16:00 часа Домът на хумора и сатирата ще бъде домакин на втората част от проекта – панелна дискусия с участието на трима иновативни дизайнери от Чехия и Унгария.

Проявите са част от инициативата „10 дни култура в „Шести участък“, която се организира от Община Габрово и „Студио Комплект“ – София в рамките на европейския проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CИНЕМА).

Следете актуална информация на www.gabrovo.bg и на www.studiokomplekt.com.

Държавен лично отборен шампионат на шосе за юноши и девойки
15 юни 2022
Габровският състезател по шах Йоан Велчев стана трети в България на Държавното първенство по ускорен шах
16 юни 2022