Артисти от България и Германия се обединяват в кауза за здравето на хората и планетата чрез танцовия спектакъл „Последният залез“, чиято премиера е по време на Габровското биенале на хумора и сатирата в изкуството, а сцената е неочаквана – регионалното депо за отпадъци в Габрово.

Посветено на екологията, Биеналето ще бъде домакин и на тази специална премиера. Танцово-театралният имърсив спектакъл „Последният залез“ се реализира в партньорство с „Грийнпийс“ – България и ко-продуцент Гьоте-институт и режисьори Коста Каракашян, Антония Георгиева и Carlos Aller.

На 18, 19 и 21 май девет танцови артисти от България и Германия (Александра Тальокова, Александър Цеков, Искра Даскалова, Искра Дукова, Сюзън Георгиева, Биляна Цолова, Кръстьо Методиев, Carlos Aller и Selene Martinez Giron) ще направят своя дебют на необичайна сцена, като изцяло потопят зрителите в атмосферата, ползвайки площите на Регионалното депо за неопасни отпадъци - Габрово като реален декор.

Безплатен билет за спектакъла може да резервирате ТУК.

„Последният залез“ подкрепя каузата на „Грийнпийс“ – България за справяне с климатичните промени и излизането от зависимостта от изкопаемите горива. Оттам и вдъхновението за творческия екип да представи  дистопичен портрет на бъдеще, в което не сме обикнали устойчивата енергия, а сме оставили олигархичните интереси да погубят хората и тяхното здраве. Като част от творческия процес, творческият екип проведе репетиции съвместно с експерти от „Грийнпийс“ – България, които разказаха за вредите от използването на изкопаеми горива като въглищата например.

Неслучайно и трейлърът на проекта бе заснет в близост до град Гълъбово, чиито жители са изложени на системно замърсяване със серен диоксид и пепел. Градът се намира в близост до ТЕЦ „Брикел“, една от най-старите и най-замърсяващи въглищни електроцентрали в страната. ТЕЦ „Брикел“ регулярно обгазява Гълъбово с гъсти облаци черен дим. Жителите на града неведнъж са показвали купчините сажди, изметени от первазите на прозорците и тротоарите им.

Производството на енергия от въглища е най-големият източник на парникови газове, причинени от човешка дейност, и значително допринася за ускоряването на климатичната криза. То причинява и непоправими щети на здравето на хората и околната среда, най-вече в регионите в непосредствена близост. За съжаление обаче, компаниите от индустрията на изкопаемите горива използват подвеждащи маркетингови кампании в опит да скрият тези вреди.

„Затова „Грийнпийс“ инициира европейска петиция за забрана на рекламите и спонсорствата на компании за изкопаеми горива, подобно на забраната за реклама на цигари заради вредните им ефекти върху здравето. Искрено се радваме, че артистите от „Последният залез“ припознаха тази кампания и я подкрепят,“ сподели Десислава Микова от екипа на „Грийнпийс“ – България.

Петицията се осъществява чрез официалния инструмент на Европейския съюз Европейска гражданска инициатива и може да бъде подписана на тази страница: https://act.gp/ban-fossil-fuel-ads-dance. При събрани над 1 000 000 подписа от различни държави членки, Европейската комисия е длъжна да разгледа предложението.

„Последният залез“ е ко-продукция на Гьоте-институт по механизма на Международния копродукционен фонд и се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“, фондация “Singer-Zahariev” и Регионален център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“.

Зелена зона в двора на Априловската гимназия с подкрепата на Програма "Младежки дейности"
10 май 2022
Зоните за платено паркиране в Габрово ще бъдат безплатни на 17 май
11 май 2022