Вечер, посветена на 50 години от създаването на Музей „Дом на хумора и сатирата“ и 100 години от рождението на Радой Ралин, ще се състои на 12 май от 18:00 часа в Залата на жирафите във Веселата къща.

Когато преди 50 години Стефан Фъртунов налива основите на Дома на хумора и сатирата в Габрово, той вгражда в съзиданието крилатата мисъл на Радой Ралин: „Светът е оцелял, защото се е смял“. Пет десетилетия по-късно вдъхновеното от сатирика и съграденото от визионера продължава да разнася славата на града ни по цял свят.

По време на събитието габровската публика ще има възможността да се запознае с поуките на Радой Ралин „как да оцеляваме без да се снишаваме“. Ще бъде представена литературната анкета на Вихрен Чернокожев с Радой Ралин „Просто живях“ и фототипното издание на изгорената книга „Люти чушки“. Гости на вечерта ще бъдат Росица Чернокожева и синът на Ралин Кин Стоянов.

За „Просто живях...“

Литературната анкета с Радой Ралин „Просто живях...“ на издателство „Боян Пенев“ е много ценна и интересна от психографска и дори психоаналитична гледна точка. Тук е целият душевен свят и на анкетирания Радой Ралин, но и на анкетиращия Вихрен Чернокожев. Двамата разкриват своя интелект и чувствителност, своите усети и идеи. Това са две личности в един доверителен диалог. Радой Ралин – изключително широко скроен, винаги с ясна гражданска позиция, с неговата житейска и творческа Одисея, и Вихрен Чернокожев – ерудиран и почтен, с не по-малко дързост към предизвикателствата.

Това е анкета, която се чете на един дъх, захванеш ли я – няма оставяне. Това е „възстановка“, представителна извадка на няколко поколения живот. Тя би могла да бъде повод и за по-сетнешни литературноисторически и психографски изследвания.

*По информация на Музей „Дом на хумора и сатирата“ 

Последен шанс, за да наемете обект в кв. „Шести участък“!
9 май 2022
След близо двугодишна пауза Габрово и Сисак възобновяват контактите си
9 май 2022