На 12 април (вторник) 2022 година от 17.00 часа в читалнята на РБ „Априлов-Палаузов” ще се състои среща-разговор с д-р Радка Пенчева, гл. уредник в Къща-музей „Ем. Станев“ – Велико Търново.

На срещата ще бъде представена новата книга на д-р Пенчева  - „Емилиян Станев. Той и другите“. Тя е посветена на 115-годишнината от рождението на големия български писател и разкрива някои от знаковите му приятелства с други творци и литературни критици.

В книгата са включени единадесет статии, които проследяват отношенията на Емилиян Станев – житейски и творчески – с изявени творци, негови съвременници. Писани през различни години от неуморния изследовател на Емилиян Станев  - д-р Радка Пенчева, отделните статии се позовават и на дневниците на съпругата му Надежда Станева. 

Сборникът не повтаря информация от книгата „Спомени за Емилиян Станев“, издадена по повод 100 години от рождението на писателя.   Настоящият том разкрива приятелството, близостта на Емилиян Станев с Йордан Радичков, Димитър Талев, Чудомир, Димитър Димов, Елисавета Багряна, Блага Димитрова, проф. Петър Динеков, проф. Тодор Боров, Борис Делчев, проф. Стоян Каролев, Елин Пелин, когото той смята за свой най-голям учител.

Новата книга на д-р Пенчева е адресирана  както към изследователите на творчеството на Емилиян Станев, така и към широк кръг читатели и почитатели на незабравимите му творби.

 

Заповядайте в библиотеката!

 

Обучение за домоуправители
12 април 2022
Представят инициативите за развитие на „Шести участък“
12 април 2022