През месец април 2022 г. в рубриката „Акцент на месеца” ХГ „Христо Цокев” представя графиката на Стоян Цанев „Конфронтация”. Целевото фиксиране върху съдържателни и интерсни произведения от фонда на галерията, които обаче са слабо познати на публиката не носи единствено историческа информация. Акцентирането превежда през светове и представи на художници, които внушават чрез идеите си определени психологически или емоционални състояния.

Стоян Цанев е роден през 1946 г. в Бургас. Завършва специалност живопис във варшавската Академия за изящни изкуства. Работи в областта на живописта, графиката, керамиката и други артистични полета. Късните му творби носят специфична минималистична естетика, която той изгражда постепенно на базата на множество експерименти. Ранният му период е по-скоро фигурален, но с много самобитен характер. Философията на автора се базира на свободния бохемски дух и непрекъснатото влечение към търсенето на нови форми за изразяване.

Графичната творба „Конфронтация” въвежда зрителя в специфична ситуация на конфликт, която е с подсилено въздействие благодарение на деформацията, използвана често във фигуралните му композиции. Изпълнена е чрез смесена техника през 1973 година. Изключително изострената му чувствителност, талант и богата палитра от изразни средства го превръщат в знаков за българската сцена артист. Впечатление прави естетиката, която е изключително новаторска за периода на създаване. Чуждестранната подготовка на автора носи, както технически, така и концептуални прийоми в България по това време. Експресивният подход, залагането на динамични форми, въвеждат в специфична атмосфера на мистика и дори агресия в междучовешките отношения. Усещането за драматизъм се подчертава и с подбора на червения цвят в задния план на композицията.

Произведенията на Стоян Цанев носят класическия артистичен дух на бохемата в България. Късните му работи, които черпят енергия от минимализма, характерен за далечния Изток, създават впечатляващ микс между култури, търсения в изкуството и свобода на мисълта. Всеки, който се е докоснал до неговите творби не би могъл да остане безразличен към мощното им излъчване и трансформиращо въздействие.

Успех на „Габровски гласчета“ на престижен фолклорен конкурс в Котел
11 април 2022
“Game of phones” – предизвикателството на доброволците от МСНВ
11 април 2022