Над този въпрос разсъждават Домът на хумора и сатирата и Регионалната библиотека „Априлов – Палаузов” в своята съвместна изява, посветена на Световния ден на четенето и авторското право – 23 април.

В навечерието на празника Веселата къща гостува в габровската библиотека с тематичната хумористична изложба „Ще изяде ли мишката книжката?”. Отзовавайки се на любезната покана на домакините от библиотека „Априлов – Палаузов”, екипът на Дома на хумора успя да издири сред хилядите съхранявани карикатури във фонда си такива, които разглеждат „войната” между класическите печатни издания и богатата информация, предлагана в Интернет. В спора между четенето на добра литература и забавлението с компютърни игри се намесват с чувство за хумор изтъкнати майстори на карикатурата.

Тематичната колекция е част от художествения фонд „Хумор на народите” на ДХС и съдържа 17 карикатури на 13 автори от 8 държави – Гърция, Дания, Канада, Сърбия, Чехия, Русия, Украйна и Литва.

Дали наистина компютърната мишка ще „изяде” хартиената книжка? Има ли смисъл да се прекарват часове в библиотеката, когато в Интернет може да се намери всичко за секунди? Ще успеят ли новите технологии да изместят задушевното общуване с илюстрованите книги? Може ли компютърът да приспива с приказки, така както прави мама?

Оригинални отговори на тези въпроси могат да се намерят в настоящата изложба.
Домът на хумора и сатирата дарява на библиотека „Априлов – Палаузов” копия на всичките карикатури от тази тематична изложба, за да сложат началото на една бъдеща колекция от художествени произведения, посветени на книгата и четенето.

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата – Габрово

Община Габрово спечели проект за предоставяне на приемна грижа
13 април 2009
22 април – Международен ден на Земята
21 април 2009