Местният парламент подкрепи актуализация на инвестиционната програма и бюджета на Община Габрово за 2021 г. в частта, отнасяща се до реализацията на инфраструктурни проекти във ВиК сектора и разходи за разширяване на системата за видеонаблюдение в общината.

На последното си заседание Общинският съвет единодушно реши да бъде отпусната еднократна финансова помощ за рехабилитация на 9-годишно дете от Габрово.

Габровският общински съвет обсъди план-сметката за годишния размер на разходите за услугите, обезпечавани от такса битови отпадъци за 2022 г. и промяната на годишния размер на таксата за 2022 г.

Такса битови отпадъци е услуга, съставена от три компонента: събиране и транспортиране на битовите отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране, третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации и поддържане на чистота на териториите за обществено ползване.

Последната промяна на размера на такса битови отпадъци е отпреди 10 години - през 2012 г., когато е определен промил от 3.1. Мотивите за промяната включват последните повишения на горивата, ел. енергията, материалите, увеличението на минималната работна заплата.

Предвид индексът на инфлацията по данни на Национален статистически институт в периода ноември 2011 г. – септември 2021 г. – 15,2 % и във връзка с изложените мотиви по отношение промяна на цените на основните разходи по обезпечаване на услугата „такса битови отпадъци“ в двете общински предприятия и услугата по сепариране и отчисленията по ЗУО, общинската администрация предложи увеличение на такса битови отпадъци с 16,4 % за града и всички населени места на територията на общината. Предложението беше прието, като за град Габрово, увеличението на промила е от 0,5 ‰ /или от 3,1 ‰ през последните 10 години на 3,6 ‰ за 2022 г./. Освободени изцяло от заплащане на таксата в размер на 100 % от дължимата сума за 2022 г. бяха общинските и държавни училища на територията на общината, както и Центъра за специална образователна подкрепа. Техническият университет в Габрово ще заплаща такса битови отпадъци за 2022 г., в размер на 50 % от дължимата сума.

Местният парламент прие положително становище относно актуализиран Бизнес план на „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Габрово за периода 2022 – 2026 г.

Беше дадено съгласие Общината да кандидатства по Проект „Красива България“ 2022 г. за финансиране на благоустрояването на дворната площ на Детска градина "Първи юни", със собствен финансов принос от 303 876 лв.

Още новини от заседанието на Общински съвет Габрово очаквайте на 31 декември.

 

Концерт под звездите на Габрово тази вечер с рок група Б.Т.Р.
30 декември 2021
Следим качеството на въздуха с нова система
30 декември 2021