С изключително емоционална церемония Община Габрово отбеляза Международния ден на доброволеца. Кметът на града Таня Христова награди хората, отделили от своето време, труд, умения, идеи и средства, за да помогнат на човек в нужда или да застанат зад кауза.

В този ден, а и не само в него, бихме искали да ви благодарим.

Да ви пожелаем здраве и да изпитвате често онова усещане за добре свършена работа и пълнота на деня. То е много повече от удовлетворение и често има силата дори да променя съдби и да лекува душата и тялото.

Благодарим ви че сте тук с нас и се надявам това събитие, което вече стана традиция, да е все по-мащабно, празнично, пълнокръвно и ехото от всяко направено добро да отеква все по-силно и по-надалеч.“ – поздрави доброволците тя.

Сред наградените бяха доброволците към болница „Д-р Тота Венкова“ – Геньо Пътев, семейство Ивайло и Елеонора Иванови, Добрин Савчев и Симеон Митев. Господин Митев е на достолепните 78 години и помага в разнасянето на лични вещи с храна и дрехи до пациентите от техните роднини. 

Анна Русинова, която работи като начален учител в НУ „Васил Левски, а когато в Центъра за деца и младежи с увреждания изпитват затруднения и недостиг на персонал, г-жа Русинова се включва като доброволец и подпомага процесите на обслужване и хранене  на децата, за които са необходими постоянни медицински грижи.

Мария Витих, която работи усилено в Германия за реализирането на различни благотворителни кампании в подкрепа на наши социални услуги. 

Жанета Кирчева, която реализира множество доброволчески и благотворителни кампании, сред които „Училище, здравей!“ /в рамките на която с ваучери за ученически пособия и помагала са подпомогнати 84 деца/, месечни акции за подпомагане на многодетни семейства, кампания по повод 1 юни, чрез която са осигурени подаръци за 46 деца от социално слаби семейства, Великденска акция за подпомагане на 22 семейства и 20 самотноживеещи възрастни хора, дарителска кампания за подпомагане на 8 самотни майки и техните деца по повод 8 март, подпомагане на хора в нужда за включването им като ползватели на различни социални услуги... Всички те са реализирани с подкрепата на десетки габровци.

Надя Колева получи отличието за вдъхновяваща доброволческа инициатива - кампанията по облагородяване и оформяне на детски кът на поляната край Соколския манастир.

Елица Григорова беше наградена за инициативата й за засаждане на 50 млади дъбови дръвчета.

Иванка Маринова за  идеята й да подпомогне младежи от социално слаби семейства да посрещнат своя абитуриентски бал с усмивка. В кампанията се включват и други габровци, както и такива от други градове. Осигурени са официални облекла, транспорт и всичко, от което има нужда един млад човек, за да се почувства специален.

Минка Дучева и Донка Костова, които са представители на Сдружението на онкоболните в Габрово. Те работят безвъзмездно в подкрепа както на членовете на сдружението, така и на Българския червен кръст. В продължение на 15 години отделят лично време, енергия и сили, за да участват в различни благотворителни акции, насочени към узявими групи – често гостуват на потребителите на регионалния хоспис, споделят време и с деца с увреждания, включват се в акциите на БЧК по разпределение и доставка на хранителни помощи и още много други, работят безвъзмездно в подкрепа както на членовете на сдружението, така и на Българския червен кръст. В продължение на 15 години отделят лично време, енергия и сили, за да участват в различни благотворителни акции, насочени към узявими групи – често гостуват на потребителите на регионалния хоспис, споделят време и с деца с увреждания.

Децата от улица „Морава“, които са на възраст от 7 до 10 години. Те организират и провеждат на тяхната улица благотворителен базар в помощ на болно дете. Никол Иванова, Яна Кирова, Ивка Николова, Анелия Енчева, Станислав Николов, Цветина Цвяткова, Антонио Митрофанов и Пламена Пенева се включват в каузата „В помощ на Зари“.

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Габрово и директорът на Центъра –  Росица Чернева. Основната дейност на центъра е предоставянето на допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца със специални образователни потребности в детските градини и училищата в област Габрово. През последните години екипът и децата от Центъра се включват в множество доброволчески инициативи и каузи, сред които е и тазгодишната акция, в която деца със специални образователни потребности изработиха за деца от социално слаби семейства картички и разделители по повод 1 юни.

Даниел Ненов, който е номиниран за отличието „Доброволец на годината“ за реализирането на акция за настаняване в жилище на възрастен мъж без дом в Габрово. Той успява да спечели доверието на възрастния мъж, публикува няколко негови снимки в социалните мрежи, историята трогва габровци и кълбото на чистата добрина се търкулва, за да отведе Цвятко в новия му дом. Въпреки множеството трудности – самият Даниел по това време е  безработен, с подкрепата на добри хора, на агенция за недвижими имоти и с много човещина, инициативата „Нов дом за Цвятко“ е успешна. След като намира подслон за Цвятко, по-късно Даниел успява да настани в съседство още един бездомник.

Тихомир Колев, който възстановява и ремонтира велосипеди, а след това ги предоставя безвъзмездно на деца и младежи в затруднено положение, в случая на младежите от Центъра за настаняване от семеен тип на деца без увреждания. Така младите хора  могат да живеят още по-активно, а спортуването и срещите с приятели са по-лесни.

Доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества за различните им общественополезни каузи, сред които „Коледни внучета“ и концертът „Ангелски сърца“ и реализирането на най-мащабното плетене на мартеници в историята на Младежкия съвет по наркотични вещества. Те изработват над 600 мартеници, за да зарадват всички възрастни габровци, потребители на социалните услуги „Топъл обяд“, „Кризисна социална кухня“ и „Домашен социален патронаж“.

Десислава Павлова и екипът на хотел „Мак“, като инициатори и организатори на поредица доброволчески и благотворителни кампании, сред които предоставяне на топъл обяд на бездомни хора, подкрепа на SOS-детско селище в организирането на празник на абитуриент от селището, традиционно осигуряване на куверти на габровски абитуриенти в неравностойно положение за тяхната галавечер, целогодишна подкрепа с храна и медикаменти на бездомен мъж, предоставяне на стая за целогодишно пребиваване на майка с увреждания и още много други.

Лайънс клуб Габрово за инициативите им за грижа за хора в неравностойно положение, опазването на околната среда, подкрепа за културата, насърчаване на младежките активности и международния младежки обмен. Вече 12 години Лайънс клуб Габрово откликва на нуждите и потребностите на най-нуждаещите се в нашия регион и работи самостоятелно или заедно с други неправителствени организации, общински и държавни структури по изпълнение на различни доброволчески акции в полза на местната общност.

Актьорите от ДТ „Рачо Стоянов“ за участието им в поредица доброволчески акции в подкрепа на деца и семейства в затруднено положение – те посещават техните домове, организират безплатни представления, даряват билети. 

Терапевтичен център „Свети Илия“ за включването им с доброволен труд в редица инициативи - „Приеми ме на село – Възраждане“, където възстановиха 2 автобусни спирки, почистиха чешми, изградиха инфраструктура на еко-пътека. Те често помагат при различни инициативи и на персонала на Дневния център за деца и младежи с увреждания, като се грижат за малките потребители, помагат им в провеждането на забавни игри, носят им лакомства и разнообразяват ежедневнието им. Оказват безценна подкрепа и на Народно читалище „Будителите 2017“, чиято нова сграда се нуждае от сериозен ремонт. Момчетата даряват безвъзмездно своя труд в строително-ремонтните дейности, както и при подготовката за откриване на Градския парк на миниатюрите „Мини Габрово“.

Снимки от тържеството можете да видите в галерията във фейсбук профила на Община Габрово

 

 

 

Жълт код за силен вятър е обявен за днес, 6 декември
6 декември 2021
„Зелен“ петък за безплатно пътуване в Габрово от 10 до 31 декември
6 декември 2021