За поредна година Фондация „ЕкоОбщност“ набира предложения за „Дърво с корен“ – конкурсът, който търси не най-старото, най-високото или най-китното дърво, а онова, което се е запечатало в сърцата и умовете на хората.

Инициативата е отворена за всички, които имат отношение към красотата на заобикалящата ни природа. Те могат да номинират дървета от цялата страна, които впечатляват с осанката и историята си, за да достигне и остане споменът за тях у повече хора.

Традиционно участниците в конкурса се състезават в категориите: „Дърво с корен“, „Млад природолюбител“ и „Вековните дървета говорят“.

Номинациите трябва да съдържат: история на дървото (с какво то е специално и защо заслужава да стане любимо дърво на България); поне 3 снимки на дървото в електронен формат; местоположение на дървото (населено място или местност, където расте, GPS координати); описание на дървото (вид, височина, обиколка на ствола, възраст); информация за вносителя. Всички номинации ще бъдат публикувани текущо във фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“.

Дървото победител ще бъде избрано сред отличените от журито финалисти чрез онлайн гласуване от 15 декември 2021 г. до 14 януари 2022 г. То ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината.

Срокът за подаване на снимки и истории на любими дървета е до 5 декември 2021 г. на електронна поща tree@bepf-bg.org.

Пълните условия за участие са достъпни на интернет страницата на Фондация „ЕкоОбщност“ в раздела „Дърво с корен“.

Снимка: Бук в местност Карамандра над Узана, Шипченска планина © Силвия Иванова, 2018 г./https://bepf-bg.org

 

Откриват габровския парк на миниатюрите
18 ноември 2021
Габровският театър предлага комедийна терапия с хомеопатични средства
18 ноември 2021