Градският парк на миниатюрите „Мини Габрово“ ще бъде открит тази събота, 20 ноември, от 11:00 часа в двора на бившето помощно училище на ул. „Козлодуй“ № 3 в кв. „Шести участък“.

Инициативата е на Народно читалище „Будителите 2017“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Габрово по програма „Култура​​“.

Двуметров макет на стария квартал „Шести участък“, който пресъздава къщите и улиците от края на XVIII и началото на XIX век, е най-новият умален модел сред експонатите.

Паркът е своеобразно продължение на миналогодишния проект на „Будителите“ – „Габрово – 160 г. творчески град“. Тогава скулпторът Климент Генчев изработи миниварианти на пет знакови за нашия град сгради. Това са къщата на фабриканта и общественик Добри Калпазанов, възстановена по архивни снимки, „Параходът“ на Пенчо Семов – сега белодробна болница и едно от чудесата на Габрово, вилата на индустриалеца, завещана за старопиталище, която от години се руши, Домът на културата „Емануил Манолов“ и ЖП гарата.

Макетите ще бъдат поставени върху масивни постаменти под стъклени куполи, така че да издържат целогодишно на атмосферни влияния и да се запазят невредими.

Община Габрово очаква вашите предложения по Бюджет 2022!
18 ноември 2021
Имате ли любимо дърво? Разкажете за него до 5 декември!
18 ноември 2021