„Гормоли“ ООД е големият победител в завършилия Gabrovo Green Accelerator. Компанията печели наградата от 25 000 лева за предложението си да открие в Габрово занаятчийска работилница с магазинна част, в която на място да бъдат приготвяни пресни студено пресовани масла, брашна и тахани от най-различни видове био ядки и семена, като ще бъде следвана концепцията за зелена енергия и производство без опаковки и отпадъци. Компанията ще осигури собствен ресурс под формата на личен труд, умения, know-how, както и покриване на режийните разходи на обекта.

Класираните за финала 6 компании бяха оценявани от седемчленно жури по предварително разработени критерии, които преценяват пазарната възможност на предложението, разработеният бизнес план, потенциалът за растеж, мениджърският екип, защитата и представянето на идеята. Председател на комисията за оценка бе кметът на Община Габрово Таня Христова, а останалите членове: Леона Асланова - основател на агенцията за иновации Innovation Starter, Ангелина Тодорова - директор „Проектна информация и финансиране“ във Фонд на фондовете, Мариян Маринов - директор „Бизнес Развитие“ в София Тех Парк, Теодор Стойчев - ръководител на бюрото на Европейския парламент в България, Костадин Андонов - координатор „Иновации и развитие“ във WWF България (Световен фонд за дивата природа) и  Тодор Попов - директор на дирекция „Административно, правно и информационно обслужване” в Община Габрово.

Награди от Акселератора получиха и останалите участници. Екипите на компаниите „Клаудрак“ ООД и „Май Стори Травел“ ООД – парични премии по 1000 лева от Innovation Starter. „Ренерко“ ООД получи наградата на евродепутата Андрей Новаков – посещение на Европейския парламент, а екипът на „Байки Фън“ ЕООД ще се отправи на вълнуваща двудневна разходка с рейнджър по избран маршрут в Национален парк „Централен Балкан“.

Община Габрово ще предприеме действия за сключване на договор със „Сенстейт Технолоджис“ АД за производство и поставяне в градска среда на двукамерни цифрови модули за разделно събиране на отпадъците с помощта на специализирана IoT система за мониторинг в реално време.

Програмата Gabrovo Green Accelerator продължи няколко месеца. В нея първоначално се включиха 15 зелени компании в начален етап на развитие, които представиха предложенията си за бизнес в Габрово. След първоначална селекция финалистите преминаха онлайн обучителни модули, в които бяха подпомогнати за правилното структуриране и изготвяне на бизнес плановете си и тяхното успешно презентиране пред жури.

Екипът на Gabrovo Green Accelerator благодари на всички, които се включиха, за вдъхновяващото им участие и представените бизнес идеи. Заедно  доказахме, че екологичният транспорт, зелената и приобщаваща градска среда, производството на био храни, иновативните стратегии за управление на отпадъците и устойчивото потребление на природните ресурси са не просто бизнеси с добра възможност, а социално-отговорни каузи, които носят потенциала да създават общности, да възпитават към отговорно отношение и да подобряват качеството на живот.

Gabrovo Green Accelerator e програма на Община Габрово, която се реализира от Областен информационен център - Габрово в партньорство с агенцията за иновации Innovation starter. Gabrovo Green Accelerator е част от инициативите, включени в програмата на „Европейски зелен лист“ – екологичната награда на Европейската комисия за 2021 година, която заслужено спечели Габрово.

Концерт на Габровски камерен оркестър с участието на Йордан Камджалов и Зорница Иларионова
19 октомври 2021
Таксиметрови превозвачи от Габрово искат промяна в цените за превоз на пътници в града
19 октомври 2021