С обща изложба и награждаване на участниците завърши конкурсът за детска рисунка „Умножи доброто“, иницииран от Български младежки Червен кръст – Габрово и Национален музей на образованието.

Инициативата е посветена на 100-годишнината от основаването на БМЧК, който и до днес е най-голямата неправителствена младежка организация, която активно участва в обучението и възпитанието на деца и младежи до 29 години.

С рисунките на всички участници – над 70, е подредена изложба в Националния музей на образованието, която беше открита точно в деня на вековния юбилей – 14 октомври.

Идеята за хуманност, за смисъла да помагаш и твориш добро е представена в исторически план от Националния музей на образованието в няколко витрини с експонати от фонда. Показаните медали, значки и почетни отличия на червенокръстката организация, връчвани на учители и ученици по време на Балканските, Първата и Втора световни войни, както и в мирно време; снимки от София, Елхово, Търново, Габрово; списъци на членове; касички за събиране на помощи говорят за съпричастността на българското училище към мисията на БЧК за милосърдие и благотворителност.

След откриването на общата изложба – от конкурса и на музея, бяха тържествено връчени наградите на отличените в отделните възрастови групи.

 

В категория от 4 до 6 години:

Първо място – Михаела Дончева, 5 г., школа „Елиза арт”;

Второ място – Емилиян Георгиев, 5 г., ДГ „Перуника” 1;

Трето място – Християна Митева, 4 г.

 

В категория от 7 до 12 години:

Първо място – Теодора Попминкова, 10 г., школа „Елиза арт”;

Второ място – Стефан Иванов, 8 г., НУ „Васил Левски”;

Трето място – Йорданка Захариева, 8 г., школа „Елиза арт”. 

 

В категория от 13 до 16 години:

Първо място – Емили Цонева, 16 г., школа „Елиза арт”;

Второ място – Кристина Узунова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”;

Трето място – Анелия Младенова, 13 г., ОУ „Христо Ботев”.

 

Специална награда на комисията:

Еси Салим – 12 г.

 

За създаването на Български младежки Червен кръст:

Още през Сръбско-българската война от 1885 година българските ученици напускат училище и отиват на фронта да бранят освободеното отечество. По време на Балканските войни едни от най-възторжените и предани санитарни бойци са младежите  доброволци.

Активното участие на младежите в дейността на БЧК през двете Балкански войни – особено по време на втората, става причина ръководството му да започне да обмисля създаването на младежка организация, но дебатът за подобни структурни промени остават на заден план по време на започналата през 1914 г. Първа световна война.

През 1920 г. Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец решават да се създаде Младежка структура. Двадесет национални дружества, между които и БЧК, учредяват през 1921 г. своя Младежка организация, ръководена от Върховното управление на БМЧК, което се състои от представители на БЧК, на Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването.

В продължение на един век организацията подпомага милиони младежи и деца чрез обучения, промоция на хуманитарни ценности, здравна просвета и подготовка за реакция при бедствия.

Обявена е обществена поръчка за вендинг машина, приемаща отпадъчни материали
15 октомври 2021
Предайте опасни отпадъци на 20 и 21 октомври
15 октомври 2021