Деца от неделното училище „Българче“ в италианския град Неапол извървяха пътя от вълнената нишка до сукмана и потурите, заедно с Елена Минковска от екипа на музей „Етър“. Срещата бе виртуална, но наситена с очаквани емоции. „Радумко разказва: От вълнената нишка до сукмана и потурите“ е последното издание на музей „Етър“, с автор д-р Стойка Кайракова, реализирано с финансова подкрепа на Министерство на културата и собствени средства. Проектът е „Облеклото, без което не можем“.

Главните герои в книгата са трима. Радумко е познатото на посетителите рисувано момченце, което могат да срещнат на много места в музея. Слънцето е негов добър приятел, с който Радумко опознава света. В книгата за първи път се появява Гиздана – красивата рисувана героиня, която тепърва ще радва туристите в „Етър“. Гиздана е добре изграден образ със свое собствено присъствие, която допълва Радумко.

За да разберат как са изработени дрехите за хората, Радумко, Гиздана и Слънцето преминават през различни места в музей „Етър“, проследяват обекти и събития. Така разбират, че вълната се взема от овцете. Хората полагат големи грижи за нея. Перат я, най-често в течаща вода. Следва сушене, разчепкване, предене, намотаване, боядисване, плетене или тъкане.

За да се изработи една дреха в миналото, се полагат сериозни усилия. Това е една от важните причини дрехите да са здрави и да се ползват дълго. Българките влагат в тях и собственото си виждане за красота.

Представянето на книгата „Радумко разказва: От вълнената нишка до сукмана и потурите“ пред българчета, които живеят в Неапол, показа, че изданието може да се ползва успешно в работата на музей „Етър“ с детска публика. По забавен и близък до тях начин малчуганите усвояват термини, които не са характерни за ежедневието им. В Музейния детски център имат възможност да практикуват наученото.

„Радумко разказва: От вълнената нишка до сукмана и потурите“ бе представена успешно и пред две паралелки – 5 „а“ и 5 „в“, в габровското училище „Отец Паисий“. Тази инициатива също бе реализирана през интернет, заради ситуацията с КОВИД 19 в настоящия момент.  Децата от това учебно заведение се включват активно в много музейни инициативи, а „Отец Паисий“ е партньор по настоящия проект.

„Радумко разказва: От вълнената нишка до сукмана и потурите“

Автор: д-р Стойка Кайракова

Редактор: Бояна Пенчева

Илюстрации: Яна Николова

Фотографии: Тихомир Пенов

Консултанти: Даниела Димкова, Павлина Дамянова, Росица Бинева, Румяна Денчева

Интерактивни приложения: Любомира Иванова, Елена Минковска

Издание на Регионален етнографски музей на открито „Етър“, 2021

Проектът „Облеклото, без което не можем“ е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Габровският спектакъл „Под игото – 1894-та“ закрива театралния фестивал в Сливница
11 октомври 2021
Временен имунизационен пункт на 13 октомври на ул. "Радецка"
11 октомври 2021