Габровският драматичен театър подписа меморандум за творческо сътрудничество с „Николаевския академичен художествен руски драматичен театър“. Директорът на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев е на посещение в украинския град Николаев от 5 до 8 октомври 2021 г. по покана на колегата си Артьом Свистун, който ръководи местния театър. Споразумението включва обменни турнета, представяне на спектакли, обмяна на опит между екипите на двата театъра. Събитието се случва паралелно с участието на габровската трупа в XII-я Открит театрален фестивал „Хомо луденс“, който се провежда от 1 до 10 октомври 2021 г. в Николаев.

Още два творчески меморандума бяха подписани между домакините от Николаевския театър и представители на местната власт с екипите на театри от Литва и Република Молдова – също участници във фестивала.

Роман Пашнев - заместник-председател на Областната държавна администрация в Николаев, пожела успех на актьорите по време на форума. По думите му международното представяне на различни театри тази година ще се отрази ползотворно както на самите актьорски състави, така и на местната публика.

Според Константин Харет - член на Съюза на театралните дейци на Република Молдова, партньорството между театрите, както и сътрудничеството в областта на културата, са мостът, който помага за сближаването на политиците.

Българското представяне е на 7 октомври от 19.00 часа местно време на голямата сцена на Николаевския театър със спектакъла „Салиери“ на реж. Петринел Гочев и Драматичен театър „Рачо Стоянов“. За българската общност в Николаев гостуването на габровския театър е възможност за опознаване на националната ни култура отблизо и досег до съвременни културни продукти.

 

Подписан е договорът за обновяване на Дома на културата
7 октомври 2021
Кметове за неутралност - церемония на Конвента на кметовете
7 октомври 2021