Опитът на Габрово в създаването на творчески квартал „Шести участък“ беше представен на среща под надслов „На улицата: Тяло, Дух, Град“. Събитието се състоя на 16 и 17 септември 2021 г. в Стара Загора. Организаторите от творческия колектив „На улицата“ събраха архитекти, писатели, журналисти и артисти от страната за урбанистични презентации, маршрути и дискусии.

Къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора

Община Габрово се включи със свой екип, за да разкаже за дейностите по възраждането на централния квартал „Шести участък“, който е пилотна локация в международния проект „Синема“ (CINEMA). Два са акцентите, които се откроиха по време на разговорите – културата, отразена в урбанизма, и физическата среда в градовете.

Идеята, представена от Пенчо Койчев, е да се насърчи бизнесът и творческите дейности в кв. „Шести участък“. За целта е направен анализ на подходящите обекти – повечето частна собственост, сред тях и паметници на културата.

Дечковата къща в кв. „Шести участък“, Габрово

В момента се водят разговори със собственици на помещения в партерни етажи и се проучват възможностите да бъдат отдавани под наем. Предстои Община Габрово да обяви покана към потенциални наематели с готовност да започнат бизнес в квартала.

Дворът в къщата на арх. Христо Димов, Стара Загора

Сред дейностите за развитието на „Шести участък“ е да се насърчава пешеходният достъп, да се въвеждат артистични елементи в градската среда, както и да се ползва потенциалът на музейните и туристическите обекти за привличане на посетители.

Къща-музей „Гео Милев“ отвътре

За участниците в срещата беше организиран специален пешеходен тур из част от местата на литературната памет на Стара Загора. Маршрутът започна от дома на арх. Христо Димов, премина покрай къщите на поетите Веселин Ханчев и Николай Лилиев, през пешеходната зона, Градската градина и музея „Литературна Стара Загора“ до къщата-музей „Гео Милев“. 

Форматът „На улицата“ съществува вече трета година. По инициатива на неговите членове са създадени няколко нови културни средища в Стара Загора, където се коментират идеи за съхраняване духа на града на липите и поетите.

Текат усилени ремонти на територията на РЕМО „Етър“
17 Септември 2021
Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” продължава да съдейства на гражданите за електронното преброяване
20 Септември 2021