Забавният и нестандартен формат „Мама е добър шофьор“ превърна този понеделник в атрактивен, динамичен и забавен ден. В надпреварата се впуснаха не само сръчни майки с децата си, но и много чевръсти  дядовци със своите внучета.

Всички те преминаха на скорост по специалното трасе, включващо скоростни отсечки, слалом между конуси, 360-градусово завъртане и две специални предизвикателства – правилно разделно изхвърляне на отпадъци и повиване на бебе в парка.

Участниците показаха завидна бързина и много умения, преминавайки трасето, както с  детска количка и колело, така и с бутащо се камионче, дете, носено с една ръка и почти летящ спринт със смеещо се бебе.

Емоции не липсваха, а усмивките бяха широки и завладяващи.

Специална част от събитието „Мама е добър шофьор“ бе внезапното представление, което провокира участници и публика да реагират много остро срещу замърсяването, докато не разбраха, че това е „театрална“ изненада. С появата на мнимите граждани, разпиляващи отпадъци в парка, повече от осъдителни бяха реакциите на присъстващите. Веднага след тях се появиха и хора в пъстри облекла, които в ролята на инспектори, започнаха да търсят създателите на замърсяването. Финалът на това кратко представление постави „боклукарят“, който с пъстра количка и колоритен костюм събра отпадъците, а на своите помощници раздаде бонбони. Така целта на внезапният спектакъл бе постигната – да се активира общественото внимание към проблемите с неправомерното замърсяване на околната среда. Внезапното представление флашмоб се реализира по проект "Изпълнение на пилотен демонстрационен проект в областта на управлението на отпадъците на територията на гр. Габрово“, финансиран по ОПОС 2014-2020 г.“

На финала на „Мама е добър шофьор“ дойде и моментът за резултатите и наградите. Оказа се, че най-доброто време за преминаване на трасето са фантастичните 48 секунди, постигнати от отбора на мама Магдалена Борисова и малкия Марио. Те грабнаха първата награда – покана за двама за постановката „Тютюн“, осигурена от Драматичен театър „Рачо Стоянов“, комплект за пикник, термо чаши и текстилна торбичка.

Второто място бе присъдено за мама Надя Колева и 7-месечният Виктор, които постигнаха резултат от 53 секунди, а за награда получиха екологичен комплект от термо чаши, чадъри и текстилна торбичка.

Трети се класираха мама Петя Савова и малкият Мартин с резултат от 1,04 минути. Техният подарък включваше термо чаши, шапки и текстилна торбичка.

Подарък имаше и за всички, участвали в състезанието. Те получиха от организаторите термо чаша и текстилна торбичка.

Приложното каране на бебешки и детски колички в градска среда се организира от Община Габрово и бе част от инициативите, посветени на Европейската седмица на мобилността.

Община Габрово благодари на всички участници в „Мама е добър шофьор“.

Събитието се проведе с любезното партньорство на Драматичен театър „Рачо Стоянов“.

Повече снимки може да видите в галерията.

Таня Христова: „Габрово е зелена, иновативна и достъпна община“
21 Септември 2021
Покана за публично представяне на Плана за градска мобилност
23 Септември 2021