Осемнадесети септември е денят, в който габровските културни институти ще се включат в инициативата „Европейски дни на наследството“. В нея музеи, галерии и паметници на културата от цяла Европа отварят безплатно своите врати за посетители и подготвят специална програма. За поредна година и Габрово ще е част от този културен празник с богата програма, чиято цел е опознаване и опазване на европейското културно наследство. 

17.00 ч. Дечкова къща

Изложбата „Моят приятел - конят“, с творби на децата от Школа по изобразително изкуство „Елиза Арт“ ще бъде открита в Дечкова къща.  Изложбата е резултат от проведения през месец юни пленер в конна база "Батошево", реализиран с подкрепата на Обществен дарителски фонд - Габрово и финансовата помощ на фондация "Америка за България“. В конната база на с. Батошево 22-ма от възпитаниците на Елиза Ковачева-Цокова са се докоснали до света на красивите животни – запознали са се с техните навици, разхождали са ги, яздили са ги. Спомените от тези срещи са пресъздадени в картини, които ще бъдат представени в изложба на чардака на Дечковата къща. Специален музикален поздрав към присъстващите ще поднесат Ивелина Рашкова и Калоян Ботев, които ще изпълнят популярни оперни арии.

Експозицията на музея няма да е достъпна за посетители.

 

18.00 ч. Национален Музей на образованието

Национален Музей на образованието ни кани на откриване на изложба “Приобщаване – европейски измерения на българската просветна традиция”. Постоянната експозиция на музея ще бъде с вход свободен, а към програмата е прибавена и прожекция на новия 30-минутен филм „Експериментът 1872“.

Музейният екип е избрал интригуващото заглавие „Експериментът 1872“, защото то съчетава смелостта и амбицията на няколко млади високообразовани учители да променят мисленето на зараждащата се гимназиална общност, да реформират модела на преподаване и да го направят с най-модерните за времето физични уреди и апарати, доставяйки ги по река Дунав от Виена. Новаторският проект на Иван Гюзелев и неговите колеги Райчо Каролев и Петър Генчев да въведат нагледното обучение по физика в първата гимназия по българските земи бил повече от успешен. През годините кабинетът непрекъснато се допълвал и обогатявал.

Националният музей на образованието съхранява богата и ценна колекция с над 300 добре запазени физични уреди и апарати. Внесени от Европа преди около век – век и половина, те привличат вниманието на посетителите със загадъчна сложност, прецизност, красива изработка и неизменно пораждат въпроси като „Как действат?“ и „За какво се използват?“

Главният герой в кабинета по физика - „златният учител“ на България Теодосий Теодосиев обяснява приложението на уредите и прави различни физични експерименти с тях на разбираем  и достъпен език.

 

20.00 ч. Интерактивен музей на индустрията

Интерактивният музей ще ни предложи прожекция на открито, на фасадата на сградата. Филмът е “Дързостта да бъдеш пръв“ и разказва за индустриалния революционер от Габрово, известен като „Патриарх на българската индустрия“ и „Царят на електричеството“ - Иван Хаджиберов. Музеят няма да е достъпен за посетители.

 

10.00 – 23.00 ч. Художествена галерия „Христо Цокев“

Художествената галерия ще отвори врати с вход свободен в 10.00 часа в събота. До 18.00 часа основната експозиция може да бъде разгледана безплатно.

В 18.00 ч. галерията ни кани на откриването на третото биенале за съвременно изкуство „Съвременен баланс. Непрестанни трусове.“  От 18 до 23 часа 8 български автори и двама от чужбина ще представят инсталации и пърформанси в залите „Минчо Минчев“ и „Япония“.

 

18.00 – 20.00 ч. Музей „Дом на хумора и сатирата“

Домът на хумора ще работи с удължено работно време в събота – до 20.00 часа. Между 18 и 20 часа входът ще е свободен, а домакините ни предлагат два ексклузивни тура из провокативната скулптурна инсталация „Мемориал - Класически проект в съвременното изкуство”. Тя е вдъхновена от практиката в Древен Рим да се поставят безглави статуи на императора за лесна подмяна на портрета му при смяна на властта. В концепцията са включени скулптурните портрети от гипс на Тереза Мей, Доналд Тръмп, Путин, Макрон, а от българските политици - Бойко Борисов. Творческото послание на скулптора Андрей Врабчев е, че властта също е преходна, както при древните, така и при съвременните политици.

Музеят ще отбележи и една година от създаването на новата огледална зала и музейния магазин. 

 

Събитията ще се проведат при стриктно спазване на противоепидемичните мерки!

Скенер от последно поколение диагностицира пациентите в ДКЦ Габрово
15 Септември 2021
Мобилен имунизационен пункт и тази събота на Централния пазар в Габрово
16 Септември 2021