В рубриката „Акцент на месеца” екипът на ХГ „Христо Цокев” среща посетителите си с един прекрасен градски пейзаж на известния габровски художник Иван Донков „Търново – църквата Св. Константин и Елена”.

Иван Лазаров Донков е роден през 1943 година в Габрово. Той завършва Априловската гимназия, след което учи специалност „Живопис” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. В продолжение на 30 години Иван Донков се реализира не само като изявен художник, а и като талантлив педагог. Той започва да преподава в училището в квартал Етъра Габрово. Бил е един от най-видните преподаватели в Средното художествено училище в Трявна, също така е преподавател в Богословския факултет на ВТУ. Изледователския му дух го докарва до дълбоките изследвания в областта на техниките и технологиите в изобразителното изкуство, технологиите за реставрация както и към работа с пигменти, грундове, багрила, лакове, свързащи вещества и т.н., в ателието му. Големия му опит в тази област води до издаване на книгата „Технологии в живописта”. Тази книга може да бъде разглеждана като ръководство за обучение на млади художници, в нея авторът проследява видовете живописни технологии през вековете.

Като живописец, Иван Донков притежава умението да внушава контраста и единството между близкото и далечното, между осезаемото и неосезаемото. Художникът има дарбата да степенува звучността и символиката на цвета в точно съответствие с композицията и замисъла си. Такава е картината „Търново – църквата Св. Константин и Елена”. Композицията, в нея  е подчинена на вертикала скала-църква. Осезаемостта на скалата контрастира с ефирността на църквата. В самия колорит се формира високо духовно усещане за земното и небесното. Художникът демонстрира в картината богата фактура, колоритно изящество и поетично излъчване.

Картините на Иван Донков са притежание на галерии и частни колекции в Германия, САЩ, Швейцария. ХГ „Христо Цокев” притежава пет картини на художника.

Творбата на Иван Донков „Търново – църквата Св. Константин и Елена” може да бъде видяна от посетителите на ХГ „Христо Цокев” от 10 август до 13 септември 2021 година.

Последен концерт от лятната програма на Габровски камерен оркестър
10 август 2021
ДФА „Габровче“ бе цветът на фестивал в Хърватия
10 август 2021