Технически университет – Габрово откри лаборатория на „ФАНУК България“, оборудвана с робот FANUC M-430iA, дарен от компанията за практическото обучение на студентите. С новата придобивка ТУ – Габрово става първият университет в страната, който разполага с две лаборатории на FANUC, чрез които студентите получават достъп до най-съвременните технологични решения в областта на автоматизацията.

Промишлен робот M-430iA за обучение по автоматизация на студентите © ТУ – Габрово

Това е първа стъпка на университета за създаване на специална лаборатория, ориентирана към Индустрия 4.0. „Новият робот на FANUC ще даде възможност на студентите да придобият полезни и практически знания за работа и програмиране на роботи.“, подчерта ректорът проф. д-р инж. Илия Железаров.

Кметът Таня Христова сред гостите на откриването © ТУ – Габрово

„ТУ – Габрово е успешен пример за поддържане на активна връзка между бизнеса и университета, което е гаранция за развитие на съвременно образование на високо ниво.“, посочи от своя страна управителят на „ФАНУК България“ ЕООД инж. Христо Гилищаров, който представи и колаборативния робот FANUC CRX.

Поздравления към студентската и академичната общност поднесе кметът на община Габрово Таня Христова. Тя пожела успехи в обучението на всички настоящи и бъдещи студенти и подчерта, че новата лаборатория ще добави стойност към модерното оборудване в Технологичния парк на университета.

От ляво надясно: инж. Христо Гилищаров и ректорът проф. д-р инж. Илия Железаров © ТУ – Габрово

Японската компания FANUC (ФАНУК) е един от водещите световни производители на индустриална автоматизация. Тя разполага с над 60 години опит в разработването на компютърно цифрово оборудване за управление, повече от 27,5 милиона продукта, инсталирани по целия свят, и над 8 000 служители.

От 15 юли започва изплащането на възнагражденията на членовете на Секционните избирателни комисии
14 юли 2021
Извънредни автобусни линии за Узана поляна фест 23-25 юли
15 юли 2021