Имануел Щарк от отбора на „P&S Metalltechnik“ спечели 68-тата колоездачна Обиколка на България. Германецът доминира изцяло в тура и напълно заслужено триумфира като краен победител, като освен жълтата фланелка, взе и зелената - за най-добър катерач.

Щарк нанесе своя удар във втория етап - от Пловдив до Троян, при изкачването на Беклемето и до края не изпусна лидерската позиция.

Състезателят на немския „P&S Metalltechnik“ не допусна изненади и в последния етап от Карнобат до Габрово (188 км), който включваше изкачване на Шипка в края. Щарк пристигна на площад "Възраждане" в челната група и пресече финала на шеста позиция. Спринтът в Габрово беше спечелен от белгиеца Тимо Килих (Alpecin-Fenix Development Team), следван от Мирко Маестри от италианския (Bardiani) и съотборника си Айко Бащайнс. В челната група бяха и трима българи. Един от тях беше габровският талант Преслав Балабанов, състезаващ се за отбора на „Несебър Шокблейз“. Преслав направи отлично каране в последния етап, задържа се с лидерите при изкачването на Шипка, което премина на доста високи обороти, и пристигна с първите на финала в родния си град. Стефан Христов (Хемус 1896-Верея) и Евгени Балев (Сливен) бяха другите двама родни колоездачи в челото.

В крайното генерално класиране на 68-та колоездачна Обиколка на България Имануел Щарк завърши с общо време 18 часа, 45 минути и 46 секунди и аванс от 34 секунди пред Георг Щайнхаузер от „Tirol-KTM“. На 39 секунди от победителя остана Тимо Килих (Alpecin-Fenix Development Team). Най-добре представилият се български колоездач в тура е Стефан Христов. Той пробва две атаки при изкачването на Шипка в последния етап, но те не му донесоха успех и в крайна сметка победителят в тура от 2015-та завърши на 9-та позиция в генералното класиране, на 1 минута и 25 секунди от Имануел Щарк.

Балата фланелка за най-добър колоездач до 23 години облече Георг Щайнхаузер (TIROL-KTM), а зелената – за най-активен състезател заслужи унгарецът Балаш Рожа (Epronex - GESU Bikewear CT). Отборен първенец в тура стана испанският „Electro Hiper Europa“.

Наградите в Габрово връчиха кметът Таня Христова, заместник-кметът Мария Йозова, Николай Пенов – гл.експерт в сектор спорт в Община Габрово, Коста Чолаков - главен изпълнителен директор на ДЗИ, Любослав Венков – заместник-председател на българската колоездачна федерация и президентът на БКФ - Драгомир Кузов.

Кметът Таня Христова получи и плакет от организаторите на тура с благодарност за домакинството и съвместната работа. 

Повече снимки от награждаването можете да видите в линка

Обиколката беше предшествана от колокритериум за купа "Габрово". Организатори на проявата, чиято идея бе подрастващите колоездачи от страната да се присъединят към емоциите, които съпътстват Обиколката на България, са КК "Янтра-Исполин" и Община Габрово. На старт застанаха състезатели от почти всички клубове в страната, а награждаването им бе веднага след награждаването на големите в спорта. 

Трета обработка срещу кърлежи и втора дезинфекция на пясъчниците ще се извършват в Габрово
6 юли 2021
Напомняме - днес - "Завинаги в сърцата" - музиката на Милчо Левиев с Вики Алмазиду
6 юли 2021