Тази вечер, 2 юли, от 18.00 ч. в ХГ „Христо Цокев“, Габрово се открива второто издание на Националното триенале по живопис „МОСТОВЕ“. Събитието се провежда под патронажа на кмета на община Габрово и е включено в Националния културен календар за 2021 г. на Министерство на културата. 

Партньори на изложбата са - Община Габрово, Министерство на културата, Областна управа – Габрово, Съюз на българските художници и „Сиела Норма“ АД.

Изложбата е с конкурсен характер. Свои награди присъждат партньорите на събитието, като голямата награда е на Община Габрово. Художествена галерия „Христо Цокев“, връчва три награди, от които две са в категория – млад автор.

Първото издание на Националното триенале, се проведе през 2017 г. и в него участие взеха  61 художника със 99 творби. В настоящото второ издание участниците са 92 и са представени със 138 творби. Мащабната експозиция е представена на трите етажа в галерията. Посетителите ще имат възможност да се срещат отблизо с творчеството на едни от най-значимите съвременни автори.

В заглавието на изложбата, организаторите влагат два аспекта. Първият, чисто философски е съобразен с естествения човешки стремеж да се противопоставя на деление, граници, бариери и пропасти. Мостът е разгледан, като израз на вечното желание на човек да преодолява, покорява, опознава и свързва.

Във втория аспект мостът е разгледан, като най-значимото съоръжение построено от човека. Той е по-значителен и устойчив от къщите и по-свещен от храмовете, защото е по-достъпен. Принадлежи на всички и е еднакъв за всички.

 

Деветокласници от Математическата гимназия се срещнаха с ръководството на общината
1 юли 2021
Четири програми на Общинския съвет по наркотични вещества са одобрени за реализиране
2 юли 2021