Два дни, общо над 200 души, присъстващи в залата и онлайн, презентатори от цяла Европа и няколко думи, които можем да определим като лайтмотив на цялото събитие - Европа, енергия, зелен, устойчивост, вдъхновение, Габрово.

Така в едно изречение ще обобщим конференцията "Дни на климата и енергията", която се проведе на 24 и 25 юни в града ни. 

Сред презентаторите бяха Марку Маркула - заместник-председател на Комитета на регионите, Искра Михайлова - председател на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, Хелмут Щрасер - заместник-председател на Европейската енергийна награда, Фредерик Бойе, оглавяващ секретариата на Споразумението на кметовете, Ивайло Алексиев - изпълнителен директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие, Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България, Юлиан Попов - старши политически съветник на Европейската климатична фондация, Драгомир Цанев - изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, кметове на европейски градове и др. 

Видяхме добри практики, нови идеи, бъдещи планове и успешни инициативи, говорихме с термини като нов европейски Баухаус, вълна на саниране, енергийна бедност, енергийни кооперативи, зелена сделка, декарбонизация, план за възстановяване и устойчивост. 

Акцент в програмата бяха теми като какво е Национален декарбонизационен фонд и защо трябва да познаваме финансовите механизми и инструменти. В бъдещия План за възстановяване и устойчивост дебатирахме каква трябва да бъде ролята на общините и тази на крайните бенефициенти. 

Конференцията завърши с дискусия с участието на кмета на Община Габрово Таня Христова, Жечо Станков, Пламен Пенчев, Йордан Николов, Здравко Генчев и Юлиан Попов, който говориха за нулевоенергийните градове.

Презентациите и от двата дни можете да видите в този линк

Дните на климата и енергията е събитие, посветено на наградата Европейски зелен лист и Споразумението на кметовете 

Снимки от събитието можете да видите в линка 

 

 

Втората ВЕЦ за промишлени цели и градска електрификация в България е открита преди 115 години
25 юни 2021
Жълт код за гръмотевични бури и дъжд от тази нощ
26 юни 2021