четвъртък, 24 юни в 18:00 часа.

УРОЦИ ПО НЕМСКИ

 удостоен със Специалната награда на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Филмът получи международно признание в края на 2020 – световната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на главната роля Юлиан Вергов беше удостоен с наградата за най-добър актьор.

 „Уроци по немски“ е създаден в копродукция с Германия и разказва за два дни от живота на мъж на средна възраст, загубил своята идентичност и решил да емигрира от България. Никола се опитва отчаяно да възстанови отношенията си с всички свои любими хора само ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във филма участват още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов

20:30 часа  „ШАРЛАТАН

Филмът беше включен в шортлиста за международен Оскар 2021.

Историята, развиваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години,  проследява съдбата на един човек, надарен с необикновени възможности. Филмът е вдъхновен от живота на лечителя Ян Миколашек, който използва уменията си, за да лекува хората. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е арестуван от комунистическия режим и върху него се стоварват жестоки обвинения.

25 юни (петък) 18:00 часа „ТУВЕ

режисьор Зайда Бергрот

Филмът разказва част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли. *

20:15 часа „ОЩЕ ПО ЕДНО

режисьор Томас Винтерберг

Филмът, с изключителното изпълнение на Мадс Микелсен в една от главните роли, получи Оскар за най-добър международен филм, четири награди на Европейската филмова академия – най-добър филм, сценарий, режисура и актьор, и е един от трите филма, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята проследява премеждията на „изследователска“ група датски учители, които искат да си добавят липсващите промили алкохол в кръвта, за да променят начина, по който преподават и да трансформират част от реалността. 

 26 юни (събота)

11:00 часа  „ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ анимация, дублирана на български език.

Филмът разказва за приключенията на възрастен потомък на знатен маймунски род, който попада на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том и родителите му – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том възрастният благородник опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том решават да го използват, за да докажат своята теория.

18:00 часа  „СЕСТРА

режисьор Светла Цоцоркова.

„Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките, уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety. Главната роля в „Сестра“ е поверена на Моника Найденова, откритие на Светла Цоцоркова от първия й филм „Жажда“. В останалите роли са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на филма.

20:30 часа  „МАРТИН ИДЪН

 първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната класика на Джек Лондон. Американският писател е на 33 години, когато създава своя роман, превърнал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 година.

В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений, който има много общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във филма е пренесено в Неапол, където бедният и необразован моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и сред най-търсените актьори в момента) изживява възхода и падението на страстната си любов към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му.

Дискусия за визията за икономическо развитие на Габрово
23 юни 2021
РЕГИОНАЛНАТА БИБЛИОТЕКА "АПРИЛОВ-ПАЛАУЗОВ" С ПОРЕДЕН СПЕЧЕЛЕН ПРОЕКТ
23 юни 2021