През месец юни 2021 г. Художествена галерия „Христо Цокев” ви представя за акцент на месеца живописната творба на Илия Желев „Градина”.   

Илия Желев е един от водещите съвремени български художници, който е добре познат не само в рамките на страната, а и за публиката в Западна Европа – Германия, Австрия и Щвейцария. Художникът е роден на 20 юли 1961 година в Пловдив. Завършва Художествена гимназия в Смолян и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през 1987 година. След университета Илия Желев започна да преподава естетика в Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” и е бил приет в Групата на габровските художници (СБХ). С другите габровски художници той започна да участва в изложби не само в Габрово, а и в страната. Така, например, през април месец 1994 година се състои  съвместна изложба на Илия Желев, Николай Цветанов, Станислав Иванов в столичната галерия "Райко Алексиев".

Абстрактната живописна композиция „Градина” е създадена през 1993 година и се отнася към ранния творчески период на художника. В нея можем да видим класическия за автора сюжет с връзката между фолклорните мотиви от традицията на българския тексил с рисунки, наподобяващи древните пещерни изображения и свързването им чрез  абстрактния маниер на изпълнението. Художникът изобразява своеобразна градина на спомените, където сюжети от миналото са сплетени в един прекрасен и шарен живописен килим. Боите се напластяват едни върху други, създавайки интересно и почти магическо усещане за дълбочина.

В по-късното си творчество Илия Желев започва да работи и с други сюжети. Интересни са неговите картини, където той изследва живата тъкан на големия град Ню  Йорк и образите на съвремената световна поп-култура. Важно е, че художникът запазва своя стил. Шарените квадратчета от българската фолклорна традиция са наподобили пикселите на съвремения дигитален свят, в които както и преди вековете е закодирана важна информация за човешката култура.

Днес творбите на Илия Желев са във фондовете на едни от най-големите галерии не само в България, но и в Западна Европа, както и в частни колекции по света.

НАДПРЕВАРАТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МЛАДЕЖКА ЗОНА НА ОТКРИТО THE PLACE СТАРТИРА НА 9 ЮНИ
8 юни 2021
До 11 юни се приемат предложения за благоустройство на пространството до новоизградената църква в квартал Младост
9 юни 2021