14 070 посетители преминаха през музей „Етър“ от 30 април до 9 май. През този период екипът посрещна по 1 407 туристи дневно. Събитието „Гергьовденски празници“, което се проведе от 6 до 9 май, е посетено от 5 918 души. През 2018 и 2019 – времето преди пандемията и затварянето на културните институции, броят на туристите по Гергьовден е съизмерим с настоящия. Това дава основание да се смята, че тенденцията за завръщане на посетителите в Регионалния етнографски музей на открито „Етър“ е трайна.

Многобройните и добре организирани събития привлякоха интереса на туристи от цялата страна.

На 30 април на различни места в музея бяха поставени бостанските плашила, изпратени за участие в едноименния Национален конкурс. На този ден се състоя и официалното награждаване на победителите. Бостанските плашила – една традиция, запазена у нас до средата на 80-те години на миналия век, се приемат изключително добре от публиката. Много посетители се снимат с тях и публикуват своите кадри в социалните мрежи.

На 1 май бе организирана работилница за боядисване на Великденски яйца с естествени багрила, в която активни участници бяха деца от габровското училище „Отец Паисий“.

Гергьовденските празници започнаха на 6 и продължиха до 9 май. В програмата, посветена на посетителите, имаше кулинарни изложения на традиционни храни. Особен интерес предизвикаха майсторките на доситеевски двойно токани каркалачета, характерни за района на харманлийското село Доситеево. С успех премина и представянето на приготвени в Габрово ястия, в които се използват най-вече зелени листа от различни растения.

Музеят предложи и възможност да се участва в създаването на украса за гергьовски обредни хлябове. Преминавайки през „Алея на вкусовете“, публиката имаше възможност да се запознае с продукцията на малки производители на млечни и местни продукти, на вино и ракия.

Очаквано голям бе интересът на туристите към музикалните и танцови интерпретация на Фолклорен ансамбъл „Сивек“.

В образователната игра „По Гергьовден с Радумко“ се включиха повече от 600 души.

На откритото пространство до Гайтанджийската одая бе представена изложбата на чанове, хлопки и геги от колекцията на Станимир Драголов. Журналистът от Нова телевизия Николай Василковски засне специален материал за него, излъчен в популярното сутрешно предаване „Събуди се“. Информация за „Гергьовденски празници“ бе разпространена от Агро ТВ и популярни национални медии.

По време на Гергьовденските празници са направени 400 анкети сред посетители. Практиката е въведена от няколко години и помага на екипа да се ориентира за очакванията на публиката.

Уроци по бродиране на крачна шевна машина пред Дечковата къща
12 май 2021
Покана за доставка на инвентар и битови материали за социалните услуги
12 май 2021