В „Часът на Габрово“ по Бумеранг ФМ , в рубриката „Covid-19 и ваксините“, гостува проф. Асен Гудев - председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” и член-кореспондент на Българската академия на науките.

„Най-добрата ваксина е поставената ваксина“, каза относно ваксините срещу Covid-19, в „Часът на Габрово“ по Бумеранг ФМ, председателят на Дружеството на кардиолозите в България проф. Асен Гудев.

„Ваксинацията е единственият шанс на този етап да се върнем към нормалния начин на живот, а ползата от ваксините многократно надвишава рисковете. Ваксините са сигурни и ефективни. Това е начинът на бъде прекършена пандемията“, счита проф. Гудев, представяйки становището на европейското и на българското кардиологични дружества.

Създаването на ваксините в рамките на една година е изключителен успех на биологичната и медицинската наука, те са изключително ефективни. Ваксинирането е особено важно за възрастните хора, за хората със сърдечносъдови заболявания, със съпътстващи заболявания, за медицинските работници, учителите, служители в социалните домове и институции, чиято работа не позволява ограничаване не контактите, счита проф. Гудев. Според него наличието на съпътстващи заболявания не е контра индикация - то е индикация за ваксиниране.

Цялото интервю с проф. Асен Гудев можете да чутете тук.

 

Снимка: Дружеството на кардиолозите в България

 

Концерт на група "Хумбертина" в Музея на хумора и сатирата
7 април 2021
От фермата до трапезата: стратегията на ЕС за устойчиви хранителни вериги
8 април 2021