„Когато материалите говорят, и майсторите мълчат“. Под това мото на 5 април започнаха Европейските дни на художествените занаяти, които ще продължат до 11 април 2021 година. За шеста поредна година координатор на събитието за България е РСО „Централна Стара планина“.

Голяма част от събитията, посветени на инициативата, тази година се проведждат онлайн.

„Така, както свикнахме да живеем през последните месеци – дистанционно, в безопасна среда и на екран, ще може да проследим случващото се в дните, посветени на занаятите и да се насладим на емоцията, която ни носи таланта на майсторите. Този път избрахме да насочим вниманието си към материалите и тяхното неотменимо присъствие в занаятчийските ателиета, да ги популяризираме като ресурс и обект за въздействие, да се преклоним пред уменията на майсторите, в чиито ръце оживяват и получават най-добрите си превъплъщения“, споделят организаторите. Те ви канят на тяхната фейсбук страница, където са подготвили разнообразие от видеоматериали.

Председателят на УС на РСО „Централна Стара планина“ и кмет на Община Габрово – Таня Христова пожела на участниците успех и вдъхновение. В своето обръщение тя отдели специално място на майсторите на художествени занаяти – онези, „които Бог е дарил с талант, а те са успели да го отгледат с много труд и постоянство“. 

"Искам да вярвам, че трудната година, през която минахме, за творческите личности е била по-малко изпитание и повече предизвикателство. Бъдете здрави и не спирайте творческите си пориви, давайте широта на въображението си, мечтайте смело и дръзко!

А вие, които сте от страната на публиката, където заставам и аз, също бъдете здрави и щедри на почитание към немирния дух на творящите хора!"

Европейските дни на художествените занаяти можете да проследите тук

Видеообръщението на кмета на Габрово и председател на УС на РСО „Централна Стара планина“ Таня Христова можете да видите тук

 

Обява за обществена поръчка "Доставка на мляко, млечни продукти и млека от растителен произход за нуждите на детските заведения"
6 април 2021
Очаква ви приказен април в Държавен куклен театър – Габрово
6 април 2021