Заместник-кметът по строителство, инфраструктура и екология инж. Деян Дончев участва във форума за градска мобилност и транспортна инфраструктура „Urban Infrastructure & Mobility Forum 2021“, който се проведе вчера – 18 март, в столичния хотел „Хаят Риджънси“. Събитието, организирано от „Градът Медиа Груп“ с партньорството на Европейската инвестиционна банка, направи преглед на тeндeнциитe, дефицитите и добрите практики в развитието на сектора.

Инж. Дончев представи проекта за устойчив градски транспорт, чиято инвестиция е най-мащабната за Габрово в програмния период 2014-2020 г. Чрез него бе подменен част от подвижния състав – доставени са 11 автобуса на природен газ и три изцяло електрически автобуса, за които са осигурени зарядни станции. На спирките в града пътниците получават информация за движението на автобусите чрез електронни табла, поставени са две нови светофарни уредби, а други три са ремонтирани. С принос към подобряването на организацията на движение е кръговото кръстовище на площада пред ЖП гарата. В рамките на проекта е преустроена спирка „Рачо Ковача“ чрез оформяне на „джоб“ за автобусите, а пешеходните подлези до Автогарата и до Дома на хумора вече имат асансьори, осветление и видеонаблюдение.

Заместник-кметът припомни, че от миналата година в девет района на Габрово функционират зони за платено паркиране. „Всички данни за тях – вертикална сигнализация, хоризонтална маркировка, координати на паркоместата, локация на екипите, са видими чрез интернет приложения с интерактивни карти в ГИС системата на Община Габрово. Софтуерът позволява съхранение на информацията в облачно пространство, има възможност за издаване на електронни талони и за различни видове абонаменти за паркиране.“, поясни инж. Дончев.

„В момента подготвяме Генерален план за организация на движението в града, който ще осигури обезпеченост за инфраструктурни проекти за велосипедно движение и други алтернативи на ползване на личния автомобил – съобщи Деян Дончев. – От особена важност е обществената подкрепа по изготвянето на плана, за да можем да реализираме рационални решения за паркиране и трайно да подобрим градската безопасност. Имаме и предпроектни проучвания за монтиране на зарядни станции за електромобили и за съответните безплатни паркоместа.“, каза още заместник-кметът.

В рамките на събитието с коментар за световните модели, финансовите и технологичните предизвикателства в градската мобилност се включиха вoдeщи eĸcпepти oт Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия, дъpжaвнaта aдминиcтpaция и oбщините, финaнcoви opгaнизaции, тexнoлoгични и ĸoнcyлтaнтcĸи ĸoмпaнии от страната и чужбина. Динaмичнo paзвивaщитe се гpaдcĸa мoбилнocт и тpaнcпopтнa инфpacтpyĸтypa ca ĸлючoв фaĸтop зa cъвpeмeннитe гpaдoвe, в ĸoитo пpeз 2050 г. щe живее нaд 65% oт нaceлeниeтo по cвeтa.

Представяне на Община Габрово

Запис от участието на инж. Дончев можете да гледате във видеото (от 06:00 до 17:00 мин.).

Дежурна детска градина в Габрово за периода от 22 до 31 март
19 март 2021
БИБЛИОТЕКАТА ПРЕУСТАНОВЯВА РАБОТАТА С ЧИТАТЕЛИ ОТ 22 ДО 31 МАРТ
19 март 2021