Призът на Европейския парламент за кино се променя, за да привлече повече публика за повече европейски киноленти, а почитателите на киното вече могат да участват пряко в избора на победителя.

Любителите на европейско кино могат да участват в избора на победителя за филмовата награда LUX („Лукс“) на публиката чрез гласуване до 23 май 2021 г. Жури от представители на Европейската филмова академия и Europa Cinemas е номинирало три филма.

Гласуването се извършва на сайта https://luxaward.eu/bg#voting чрез система за оценяване от една звезда (най-ниската оценка) до пет звезди (най-високата оценка).

Подбрани на случаен принцип участници ще получат шанса да участват в церемонията по връчване на наградата LUX на публиката, която ще се проведе на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент в Страсбург, или на следващата церемония по връчване на наградите на Европейската филмова академия през декември 2021 г.

Трите претендента за приза ще са част от филмовите дни на наградата LUX, които ще бъдат организирани от Бюрото на Европейския парламент в България в края на април и началото на май 2021 г. Тогава филмите ще могат да се гледат свободно онлайн от всяка точка на страната със субтитри на 24-те официални езика на ЕС.

ОЩЕ ПО ЕДНО
на Томас Винтерберг
Дания, Нидерландия, Швеция | 116 мин | 2020

Съществува теория, че трябва да се раждаме с малко количество алкохол в кръвта си и че мъничко опиянение отваря умовете ни за света около нас, намалява нашите проблеми и стимулира творческото ни мислене. Вдъхновени от тази теория, Мартин и трима негови приятели, изтощени гимназиални учители, започват експеримент – да поддържат постоянно ниво на опиянение през целия си работен ден. Щом Чърчил е спечелил Втората световна война в силна алкохолна омая, какво ли биха направили няколко капки за тях и техните ученици? Филмът може да се гледа до 31 март в програмата на „София Филм Фест“ онлайн на https://online.siff.bg/film/oshche-po-edno-another-round/.

ТЯЛО ХРИСТОВО
на Ян Комаса
Полша, Франция | 115 мин | 2019

Тяло Христово е историята на 20-годишния Даниел, който се преобразява духовно, докато живее в център за лишаване от свобода на младежи. Той иска да стане свещеник, но не може – заради съдебното си досие. Когато го пращат да работи в дърводелска работилница в малък град, при пристигането си той се облича в дрехи на свещеник и случайно поема ръководството на местната енория. Пристигането на младия и харизматичен проповедник е възможност за местната общност да започне да лекува травмите си след настъпилата там трагедия.

КОЛЕКТИВ
на Александър Нанау

Румъния, Люксембург | 109 мин | 2019

През 2015 г. пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ води до 27 жертви и 180 ранени. Скоро все повече жертви на изгаряния започват да умират в болниците от рани, които не са животозастрашаващи. Тогава един лекар подава сигнал до екип от разследващи журналисти. Разкритията следват едно след друго и журналистите започват да разплитат мащабни измами в здравеопазването. След назначаването си новият министър на здравеопазването позволява безпрецедентна видимост на своите действия за реформа на корумпираната система, а също и на пречките, които среща. Като проследява журналисти, хора, подаващи сигнали за нередности, жертви на изгаряния и държавни служители „Колектив“ безкомпромисно разкрива какво въздействие може да има разследващата журналистика, когато е на висота. Филмът „Колектив“ е достъпен в платформата за видео по заявка HBO GO.

От своето създаване през 2007 г. досега филмовата награда LUX на Европейския парламент е спомогнала за популяризирането на над 100 филма, подкрепяйки разпространението на европейски продукции и копродукции в опит да преодолее езиковите и дистрибуторските бариери, пред които е изправена европейската филмова индустрия. През 2020 г. Европейският парламент и Европейската филмова академия в партньорство с Европейската комисия и EuropaCinemas обединиха усилия, за да представят един нов формат на наградата, чиято цел е да даде глас на европейската публика в определянето на победителя. Той ще бъде избиран въз основа на гласуване както от евродепутатите, така и от обществеността.

Награда LUX на публиката има сериозен принос за разпространението – слабото място на европейското кино. Макар европейските кинотворци да са продуцирали 1 881 филма през 2019 г. – над два пъти повече от направените в САЩ (814) – американските филми представляват 63% от пазара в ЕС в сравнение с 29% дял на европейските филми. Това се дължи до голяма степен на факта, че повечето от европейските филми не се прожектират извън страната на техния произход.

Източник: Бюро на ЕП в България

Изложба в Националния музей на образованието показва дарения от последните две години
15 март 2021
Мирослав Хинков от „Мехатроника” АД е един от тримата европейци в Международна конференция в Индия за производство на пластмасови опаковки
16 март 2021