Според общинската наредба за местните такси, собствениците на заведения могат да заявят пред Общината издаване на разрешително за разполагане на маси и столове за сервиране пред заведенията си с 30 % отстъпка за периода от 1 април до 30 септември. Условието за ползване на отстъпката е подаване на заявления до 15 март и плащане на целия размер на сумата еднократно до 31 март.

Но отчитайки факта, че заведенията за хранене бяха затворени през последните три месеца и не са осъществявали дейност, което неминуемо е довело до спад в приходите им, кметът на Габрово Таня Христова ще внесе предложение до Общински съвет - Габрово, според което, за периода от 1 април до 30 септември, плащането на таксите за сервиране на открито да става всеки месец с ползване на 30 % отстъпка. За да се възползват от нея, всички търговци с маси на открито трябва да подадат своите заявления до 15 март, а плащането на вноските да се извършва ежемесечно, вместо еднократно.

„Считаме, че в условията на пандемия това е една добра мярка за подпомагане на дребния бизнес и от нея ще се възползват всички, които извършват сервиране на открито. Внасянето на еднократна сума до 31 март е непосилна за повечето търговци, след като са работили по-малко от месец. За Община Габрово е важно търговците да осъществяват изцяло своята дейност и плащането на таксите за сервиране на открито да не е причина за затваряне на обекти“, уточняват от търговската комисия по отношение на предложението.

До 15 март всички търговци трябва да подадат своите заявления, като същите ще бъдат разглеждани след 25 март, когато е редовната сесия на Общински съвет – Габрово, на която ще бъде разгледано предложението за ползване на ежемесечна отстъпка от таксата за сервиране на открито.

Процедура за преустройство на хотел "Страноприемница" към РЕМО "Етър" в конферентен център
9 март 2021
Очакват се валежи от дъжд и сняг
9 март 2021