В началото на месец март – месец, в който обръщаме поглед към нежната половина от човечеството, Общински съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационният център по зависимости на Община Габрово инициират кампания по проблем, за който се говори много малко – алкохолизма при жените.

По данни на СЗО България се нарежда сред първите 10 страни с най-голяма консумация на алкохол, като статистиката показва, че около 32% от българките употребяват спиртни напитки. За броя на злоупотребяващите и зависимите от алкохол жени точни цифри липсват. Темата е стряскаща, плашеща и „неудобна“ – тема-табу. Но зад нея са скрити тежки съдби на реални личности - на съпруги, колежки, сестри и майки, а заедно с тях и на всички техни близки.

Алкохолната зависимост при жените е сред най-тежките стигми на общество ни, а липсата на открит диалог, на информация и на приемане на проблема се превръща в предпоставка за прикрита употреба, срам и забавено лечение, често с  фатални последствия.

Именно за неяснотите, свързани с тежкото заболяване, за трудния път, по който вървят жените, попаднали в капана на зависимостта, и за начините за подкрепа ще стане дума в специализирани материали, които екипът на ОбСНВ/ПИЦ-Габрово подготви.

В поредица интервюта и разкази от първо лице ви срещаме с жени (чиято анонимност ще запазим), преминали оздравителна терапия и успели да си върнат радостта от живота, представяме гледната точка на д-р Иван Добринов – един от водещите специалисти в България, работещ със зависими, и търсим отговор на част от най-важните въпроси като „как влияе на семейството съжителството с жена-алкохолик“, „как се чувстват децата на майките-алкохолички“, „къде зависимите жени могат да потърсят помощ и подкрепа“ и др.

За целите на кампанията са използвани и статии от списание „АркА“ - бюлетин на Регионалната програма „Alkohol & Drug” на полската Фондация “Стефан Батори”, която подпомага развитието на система за решаване на алкохолните проблеми, както и проблеми, свързани с други зависимости, в страните от Източна и Средна Европа.

Всички материали по темата са публикувани в линка , а при въпроси и нужда от консултация със специалист може да се обърнете към ОбСНВ/ПИЦ-Габрово и фондация „Общност в помощ на зависимите“, с чието партньорство се осъществява тази кампания.

Община Габрово стартира предоставянето на електронните услуги, свързани с изборите за народно събрание
5 март 2021
Карловска фирма ще ремонтира игрището и пистата на стадион „Христо Ботев“
5 март 2021