Габрово ще подкрепи инициативата „Часът на Земята 2009” на международната природозащитна организация WWF, която ще се проведе на 28 март 2009 г. /събота/.

На този ден между 20.30 и 21.30 часа хора, компании и публични институции по целия свят ще угасят осветлението за един час - часът на Земята. Очаква се в инициативата да се включат повече от 1 милиард души в над 1800 града по целия свят, за да се покаже, че е време за действие срещу промените в климата.

Кампанията „Часът на Земята” се провежда за трети пореден път. Тази година тя е посветена на борбата срещу глобалното затопляне. До този момент 26 български града са потвърдили своето участие и ще изгасят за един час осветлението на известни сгради и забележителности.

Община Габрово също ще се включи в инициативата, като в продължение на един час ще бъде спряно декоративното осветление на няколко емблематични за Габрово сгради:

- Библиотека „Априлов-Палаузов”
- Дома на културата „Емануил Манолов”
- Кулата на сградата на Община Габрово
- Часовниковата кула на площад „Първи май 1876”

По повод международната инициатива Габровската обсерватория организира безплатно наблюдение и кани габровци от 20 до 22 часа на 28 март 2009 г. да се насладят на звездното небе над нашия град, което в ясна и безлунна нощ е осеяно с хиляди звезди.

Община Габрово призовава всички габровци да подкрепят инициативата „Часът на Земята 2009”, като изключат осветлението в своите домове и офиси между 20.30 и 21.30 часа в събота - 28 март, а там където това е невъзможно осветлението да бъде намалено.

Нека бъдем част от глобалния вот за Земята! Всеки може да допринесе за промяната!

Община Габрово открива център за енергийна ефективност „От енергийната ефективност няма да има ефект, докато не се превърне в масово явление”, смята кметът Томислав Дончев