Община Габрово е единствената общинска администрация, наградена за цялостно качествено изпълнение на проект по Програма Еразъм+ през 2016 г. Това стана ясно по време на валоризационната конференция по програмата, организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси на 7 декември 2016 г. в „София Хотел Балкан“ в столицата.

Целта на събитието беше да се представят успехите на европейската Програма Еразъм+ в България и съпътстващите дейности през 2016 г. Организаторите ЦРЧР, които са и Национална агенция по програмата, споделиха, че от финансирани 217 проекта, 42 са отличени със знак за високо качество.

Конференцията беше открита от Диян Стаматов - заместник-министър на образованието и науката и от изпълнителния директор на ЦРЧР – Татяна Калканова.

Наградата на Община Габрово получи заместник-кметът по социално-икономическо развитие Нела Рачевиц. Отличието е присъдено за успешното изпълнение на проект 2015-2-BG01-KA105-014449 „Частици от миналото“, реализиран от Общината и общинската администрация на Аалст по програма Еразъм+, Ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани“, сектор „Младеж“ и финансиран от Европейския съюз.

В проекта за междукултурен обмен участваха 18 български и белгийски младежи, които заедно с техните ръководители живяха в селата Стоевци и Гъбене при приемни баби и дядовци в продължение на една седмица, от 24 до 28 август 2015 г. Проектът целеше да възобнови връзката между поколенията, да даде възможност на младите хора да научат непознати или позабравени български народни обичаи, традиции, фолклорни песни и танци, да се поучат от опита на старите хора.

По време на конференцията гостите имаха възможност да се включат в изложението „И аз умея“, представено от работни и творчески ателиета на деца и младежи, участвали с проекти по европейската програма. Заместник-кметът Нела Рачевиц изработи своя коледна картичка в ателието „приказна Коледа“ и модел на светеща украса в ателието „Led Fantasy“ на ученици от пловдивската Професионална гимназия по електротехника и електроника.

Как се изработват бижута и коледни украси показаха майсторите от „Работилничка на мечтите“.

Учениците от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография отвориха свое ателие „Изкуството“, където изработиха колажи и снимки на престрашилите се гости.

Младите дърворезбари от ПГТСД „Сава Младенов“ – Тетевен показаха изделията си в ателието „Красиво е дървото, когато вае го длетото“.

Студенти и млади архитекти от УАСГ отвориха архитектурното ателие „От нищо нещо“ и демонстрираха макети на сгради и мостове, изработени от алтернативни материали.

Как се аранжират и приготвят различни блюда показаха учениците от сливенската Професионална гимназия по хотелиерство и туризъм в работното ателие „Вкусно и красиво“.

Всеки от присъстващите можеше да опита рисуване върху платно в ателието „Сръчни ръчички“ или рисуване върху стъкло в ателието „Въображение.“

Демонстрация на български занаяти като тъкане, бродиране и плъсти показаха участниците в „Работилница „Седянка“.

Закъснелите с писмо до Дядо Коледа предадоха пожеланията си в интерактивната работилница на белобрадия старец. Негови помощници там бяха представителите на забавен детски сайт с образователни игри за малки ученици или деца в предучилищна възраст.

Другите наградени изпълнители на проекти по програма Еразъм за 2016 г. са средни училища, гимназии, професионални гимназии, спортно училище, Университетът по архитектура, строителство и геодезия, Бургаски свободен университет, Икономически университет – Варна, Висше училище по мениджмънт, Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“, Национална спортна академия „Васил Левски“, сдружения, фондации и центрове, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”.

Юри Константинов от ЦРЧР представи дейността на програма Еразъм+ в България.

Поздрав към отличените организации отправиха балетистите на Балетно студио ЦПЛР-ОДК от Перник.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Община Габрово с отличие от ФЛАГ за най-мащабно финансиране