На 21 май от 11 часа, веднага след Веселата суматоха пред Дома на хумора и сатирата, в зала 3 една любопитна изложба ще посрещне своята публика. Нейни автори са 11 артисти от Белгия, България, Великобритания, Германия и САЩ, удостоени с наградата „Гаскар”. За тях името на Габрово от 1995 година, когато е учреден техният приз, звучи в съзвучие с ... престижната награда на американската филмова академия. Оттогава ГАСКАР е синоним на самоироничния габровски хумор, от който тръгва и славата на Габрово по света като българската столица на пестеливците, които умеят да превръщат смеха си в печеливша стока. В изложбата са подбрани 67 творби от отличените през годините автори.

Наградата „Гаскар” е сред най-авторитетните отличия в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Досега е присъждана веднъж за рисунка (Питър Елоян, САЩ), по три пъти за живопис и карикатура (Бодо Насал, Германия; Емил Попгенчев и Антон Колев, България и Волфганг Шлегел, Германия; Рос Томсън, Великобритания; Людо Ходерис, Белгия) и по два пъти за скулптура и плакат (Димитър Рашков и Емил Бачийски, България, и Тодор Варджиев, България; Лекс Древински, Германия).

Гостите на ДХС ще имат удоволствие да се запознаят лично с носителя на „Гаскар” от 22. Международно биенале – 2015 проф. Лекс Древински и да присъстват на връчването на наградата му. Ще имат възможност и да се убедят, че плакатът, призван по определение да агитира, рекламира, информира, образова, с което сме свикнали от най-голямата му и популярна галерия – улицата, като истинско съвременно изкуство отлично „стои” в изложбена зала. Тук, в музейното пространство, то все така ударно внушава и въздейства на сетивата, а главното – на рациото. Не можем да не се съгласим с проф. Лекс Древински: „Един плакат не се нуждае от коментар, той самият е коментар.” И още: „Намирам за предимство това, че трябва да се замисляте, когато гледате плакатите ми”.

Художниците, които се занимават с дизайн и плакат, познават Л. Древински от участията му в различни международни форуми. Той е роден на 11 септември 1951 г. в Шчечин (Полша). Учи в Държавната академия на изящните изкуства в Познан (1976 – 1981) и завършва с отличие класа по плакатно изкуство на известния проф. Валдемар Свежи (1931-2013). Отначало работи като директор и сценарист в Студиото за анимация в Познан (1983 – 1985). През 1985 г. напуска Полша и заминава за Западен Берлин. През 1992 г. печели конкурс за поста професор във Факултета по графичен дизайн в Университета по приложни науки в Потсдам. От 2010 г. е професор във Факултета по графичен дизайн в Академията по изкуствата в Шчечин, Полша. От 2002 г. води свои рубрики в тримесечното издание за дизайн 2+3D.

Древински участва в най-прочутите изложби и конкурси за плакат по света. Лауреат е на повече от 170 награди и отличия главно от международни конкурси и събития в Белгия, България, Израел, Иран, Китай, Мексико, Полша, Русия, САЩ, Словакия, Украйна, Чехия.

В България печели Голямата награда от Международно триенале на сценичния плакат (София, 2007).

Има повече от 60 самостоятелни изложби по света в: Атина, Аман, Барселона, Бейрут, Берлин, Варшава, Дамаск, Кито, Краков, Лондон, Мадрид, Мексико сити, Никозия, Оденсе, Пекин, Солун,Стокхолм, и други.

С Габрово е свързан от 1989, откогато участва в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата. Творбите, с които се представя – графики, рисунки, плакати, са разпознаваеми и запомнящи се. Във фонда „Хумор на народите” има 20 негови произведения – всичките дарени на ДХС.

През 2015 г. е удостоен с „Гаскар” от 22. Международно биенале.

Това е първата му самостоятелна изложба в Музея „Дом на хумора и сатирата”, представяща 50 плаката. Ценителите на това изкуство – синтез на визуално изображение и минималистичен текст, ще могат да се насладят на творбите на Лекс Древински и на останалите носители на наградата „Гаскар” до 11септември 2016 г.

 

Няма такава публика Кокили, феи и дракони за начало на карнавалната седмица в Габрово