До карнавала в Габрово остават точно 6 дни и всички сили са съсредоточени в тази посока. Карнавалната треска вече тресе малки и големи, и особено едни хора, които не виждаме, обаче без тях карнавалът е невъзможен.

На първо място режисьорът. Докато говори с медиите, репетира с различните групи, пренарежда карнавалните картини за пореден път и се мъчи да ограничи шествието до два часа, като включи всички, които искат да участват и му се обаждат в последния момент, успя да даде култово интервю и за карнавалния вестник. „Няма такъв вестник“ влезе за печат точно преди един ден и вече го очакваме топъл-топъл. Той ще се разпространява с връзки, но само в него можете да откриете либрето на карнавала, съвети за оцеляване, съвсем пресни и невероятни новини, както и няколко забавления за свободното време като „Няма такава кръстословица“ и „Няма такъв хороскоп“.

Междувременно в карнавалната работилница смениха средния пръст на макета на Христо Стоичков, който се беше поизхабил от употреба. Вече на 50, Камата има много по-въздържан и мъдър външен вид. Художниците са в добро разположение на духа и работят с пълна пара. 23 ще са макетите в шествието тази година като за първи път ще има и макети на хора, от които се възхищаваме и с които не искаме да се посмеем, а точно обратното – гордеем се и ни служат за пример. Карнавалните картини вече са над 70.

В карнавалната шивашка работилница направиха последна проба на костюма на кмета на Габрово Таня Христова. Разпределени са костюмите за основните картини и вече преминаха част от репетициите, като тези с учениците от гимназия „Пенчо Семов“ например. Общо в шествието ще участват повече от 2000 души.

Трасето на карнавала пък търпи последни нагиздвания. Вечнозелената котка на новото кръгово вече е със сресана козинка и в компанията на няколко по-малки, игриви, също вечнозелени котета. Входът на града посреща със знамена с логото на карнавала, реклами на габровския карнавал се излъчват по БНТ, а „Любими песни за любими хора“ по БГ Радио цяла седмица ще се излъчва от нашия град.

Междувременно хамалите приключиха разтоварването на кашоните с тениски с логото на Карнавал 2016 „Няма такава държава, има такъв град“ в Туристическия информационен център в Габрово. Тениските вече се продават, а цената им е 9 лв.

Така че – готови сме! Започваме довечера, 16 май, 20.30 часа с Дракони и феи в светлинно карнавално шествие, а в 21.30 концерт на триото Ивайло Ангелов – виола, Даниела Данис – Христова – цигулка и Стоян Караиванов – акордеон. Повече снимки от карнавалните приготовления можете да видите във фейсбука на Община Габрово, в албума Готови ли сте за карнавал?

Няма такава публика Карнавална неделя с много спорт и забавления