През 2015 г. за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 12 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година. Габрово се включва в инициативата за трета поредна година. Събитието ще се проведе на 13 май от 19.00 часа на ул. „Радецка”

Откъси от съвременни европейски автори пред публика ще четат заместник кмета Нела Рачевиц, актьорът Светослав Славчев от ДТ „Рачо Стоянов” и приятели от театрална студия „Гаргара”, Велина Махлебашиева и Росица Кънева от Клуб на будителите, Мартина Груева от Община Габрово и вокалистките от любимата „Solar” – Мила и Моника.

Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България. В нея влизат Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт и Чешки център. В инициативата участват Руски културно-информационен център, Културно информационния център на Република Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с подкрепата на Столична община и медийното партньорство на Българското национално радио и „Аз чета“.

Останалите градове, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

В международен план през 2015г. Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения.

Заповядайте и се запознайте по нетрадиционен начин с преводна съвременна европейска литература. Сряда, 13 май, от 19 часа на ул. „Радецка”.

Габрово ще бъде домакин на кръг от международното първенство twall® Challenge Днес – латино вечер с Дел Падре, в четвъртък – Balkansky с Теодосий Спасов, Иван Шопов, Иво Христов