Адрес: Габрово 5300, пл. „Възраждане” № 7
тел.: 066/804 412
gabrovski.kameren.orkestar@gmail.com
 

Габровски камерен оркестър е основан през есента на 1969 г. по инциатива на композитора, музиковеда и диригента Христо Питев и амбициозни възпитаници на висшите музикални училища в България. Първият творчески период на  оркестъра от 1969 г. до 1974 г. се характеризира със смели репертоарни търсения в света на музикалния авангард от 50-те до 70 –те години на ХХ век и рядко свирени и непознати на широката публика пиеси от Барока, Виенската класика и Романтизма.

От 1974 до 1990 г. музикален директор на състава е изявеният български композитор и диригент Милко Коларов. С неговото име оркестърът свързва голяма част от своите първи постижения и инциативи: създаването на международния фестивал „Дни на камерната музика”, чийто артистичен директор в началото е патриархът на българската музикална култура Панчо Владигеров и гостуванията в Габрово на изявени български и чуждестранни композитори, диригенти и инструменталисти. През този период се осъществяват и много задгранични турнета на оркестъра в страни от Западна, Централна и Източна Европа. Редовните концертни изяви в най престижните български концертни зали и международни фестивали за кратко време извоюват на Габровски камерен оркестър авторитет на един от най добрите български камерни оркестри.

От 1992 г. музикален директор на Габровски камерен оркестър е Иван Стоянов. Неговите усилия са в посока на съхраняване на ансамбъла като авторитетен музикален институт, опазване и развитието на изградените традиции в концертния и фестивален живот на Габрово.

В своята дългогодишна история Габровски камерен оркестър многократно е гастролирал в почти всички европейски страни. Неизменно присъства в концертните афиши на най- престижните национални и международни фестивали.

Репертоарът на оркестърът включва над 1500 произведения от всички стилове и епохи и предлага на българската и международната публика почти всички произведения за камерен оркестър, написани през периода 16 – 21 век. Особен акцент в репертоарната политика са и шедьоври на квартетната литература, аранжирани за оркестър от Иван Стоянов, както и музика от славянски композитори.

Оркестърът е и организатор на ежегодния международен музикален фестивал „Дни на камерната музика”, който се провежда през първата половина на месец септември.

Детски фолклорен ансамбъл „Габровче“ Оркестър „Габрово”