С молебен за благополучие на града в храм „Успение на Св. Богородица” в 9.30 часа ще започне Денят на Габрово. Официалната част от празника ще продължи в 10.00  часа, когато на площад „Възраждане“ ще бъде издигнато знамето на града.

За децата карнавалното забавление ще стартира още в 10.30 часа, когато в зала „Възраждане“ ще започне националният детски фестивал „Смехоранчета“. Малко по-късно в 11.00 часа в Музей “Дом на хумора и сатирата” под патронажа на Н. Пр. г-жа Аник Ван Калстър – посланик на Кралство Белгия в България ще се проведе биенале на хумористично-сатиричната детска рисунка „Алкохолът – веселие или опасност” – Габрово 2014.

Изключително редки породи ще бъдат показани за първи път в Габрово в рамките на 13-тия Национален карнавал-ревю на живи котки, който е с начален час 11.30 часа в Спортна зала „Орловец”.

Наситената празнична програма ще продължи в 14.00 часа, когато в градинката до МОЛ Габрово най-малките почитатели на карнавала ще покажат своите костюми в Детскя мини-карнавал. За по-големите любители на музиката в 14.30 часа на откритата сцена на улица „Радецка“ оркестри от Търговище, Ботевград, Севлиево, Велико Търново, начело с оркестър „Габрово“ ще предложат на зрителите разнообразна програма в Биг бенд парада.

Точно в 18.00 часа ще започне най-пищното, най-веселото, най-мащабното и най-смешното събитие в празничния календар на събитията в Габрово – Карнавалът. Тази година, той ще предложи на зрителите хумористична трактовка на проблеми от световен, национален и регионален мащаб.  Карнавалното трасе, както и разположението на коментаторските пунктове може да видите тук.

Богатата палитра от събития в Деня на Габрово ще предложи на всеки по нещо. За любителите на историята от 19.00 до 20.00 часа в Регионален исторически музей /РИМ/ ще се случи „Нощ на музеите“. Участие в инициативата ще вземе групата за автентичен фолклор при НЧ “Христо Ботев 1929 г.” – с. Донино. Любопитна атракция в нощта на музеите е конкурсът за най-вкусен „щирник”, като традиционната габровска баница в различни варианти ще може да бъде опитана от посетителите на РИМ.

Най-новата забележителност в Габрово – Интерактивният музей на индустрията е подготвил зрелищно 3D мапинг шоу. Любопитните да наблюдават светлинната магия, съчетана с музика, ще могат да го направят в 21.00, 22.00 и 23.00 часа.

В 20.00 часа на откритата сцена на площад „Възраждане“  ще започне грандиозен Празничен концерт с участието на: Диана Eкспрес, група Те, DJ Vasquez, DJ CARLOS GALLARDO, AIMEE JAY (саксофон), ANDGIE BROWN (вокали), ASSAF (перкусии).

Цветни фойерверки ще озарят небето над града, за да ознаменуват празника на Габрово.

Габровският клуб „Underground Riders“ с най-много победители в Gabrovo Challenge 2014 3D мапинг шоу по случай Карнавала