70 карнавални картини ще дефилират в 16-тия габровски Карнавал. В шествието ще се включат над 2500 участници от 3 до 75 години, сред които 8 оркестъра, 5 балетни трупи, 4 фолклорни и 2 кукерски формации и чуждестранни карнавалисти. Очакваме около 35 000 зрители на живо и много гости.

Дефилето ще премине под мотото „О,времена! О, нрави!“ затова темите, представени в него ще започнат от глобалните, ще преминат през националните и ще стигнат до местните проблеми. Ще има много политическа сатира, троянски кон, римски сенат и италианска комедия дел арте. „Карнавалът ще е пъстър, с вкус на габровски пестил и много провокативен“, каза часове преди събитието неговият режисьор Иван Минчев.

По традиция всяка година режем опашката на голямата триметрова котка - Царицата на Карнавала. Тази година ще режем опашката на римски император, защото Царицата ще има тематична визия. Дори паметника на митичния основател на Габрово Рачо Ковача вече е пременен и носи римска тога и лавров венец.

В града на смеха и шегата започнаха концертите на открито, Международният фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT”, предстоят Биеналето на хумористично-сатиричната детска рисунка „Алкохолът – веселие или опасност” – Габрово 2014, Националният карнавал-ревю на живи котки, детският мини-карнавал и още много смешни, завладяващи и дори екстремни събития чак до 18 май.

Габровският карнавал, както всеки маскарад има силата да пречиства, да освобождава от битовизмите и от рамката на общоприетото. Това е времето и мястото, в което можеш да бъдеш какъвто поискаш, да се преобразиш, да си подариш емоция и усещане за уникалност.

Габровският клуб „Underground Riders“ с най-много победители в Gabrovo Challenge 2014 Foltin забиват тази вечер на площад „Възраждане“ с новия си албум