Габрово печели наградата за енергийна ефективност в националния конкурс „Сграда на годината”, организиран от вестник „Строителство градът” под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и с подкрепата на браншовите организации.

Наградата е за реализация на проект „Осигуряване на ефективна, общодостъпна и модерна образователна инфраструктура за устойчивото развитие на община Габрово”, по който бяха обновени ПМГ „Акад. Иван Гюзелев”, СОУ „Райчо Каролев” и ЦДГ „Радост”. Тя се дава за пръв път за проект, финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013.

Наградата бе връчена лично на кмета на община Габрово Томислав Дончев на 15 декември 2009 г. на специална церемония в  „Кемпински хотел Зографски”- София.

Конкурсът „Сграда на годината” се провежда от 2002 година и досега в него са представени над 400 сгради. Неговата цел е да отличи най-добрите практики в областта на архитектурата, строителството, градоустройството и инвестициите през изтеклата година.

Реализираните сгради се представят в отделни категории – ваканционни и жилищни имоти, търговски, промишлени, производствени сгради, атракционни и спортни обекти, сгради със специално предназначение.

Победителите в отделните категории, както и носителят на приза „Сграда на годината”, се определят от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. Въз основа на определени и ясно дефинирани критерии, всеки един от членовете на журито дава своя глас за най-добрия според него проект, като финалното гласуване и избор на победители става дни преди награждаването.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Община Габрово с награда за проекти в областта на екологията