Кметът на Община Габрово Таня Христова получи приз и грамота в категорията „Най-чист град” и като община с най-много спечелени проекти с екологична насоченост. Във връзка с отбелязването на Световния ден на околната среда в РИОСВ-Велико Търново на 5 юни 2012 г. се състоя работна среща, на която традиционно бяха раздадени отличия за принос в опазването на околната среда на кметове и еколози на общини, фирми, медии и други институции от Великотърновска и Габровска области. Наградите връчиха директорът на Регионалната инспекция инж. Елена Григорова и главният секретар на МОСВ Климентина Денева.

Световният ден на околната среда е ежегодно събитие, организирано под егидата на програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и известен глобален ден за положително действие за околната среда. За първи път се отбелязва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието на международната общност към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.

Темата на Световния ден на околната среда през 2012 година е „Зелена икономика: Ще се включиш ли и ти?", което отново представя зелената икономика като алтернатива на начина, по който правим бизнес, ако искаме да създадем по-устойчиво бъдеще.

Еколозите от Общините Севлиево и В. Търново бяха отличени с грамоти за еколози на 2012 г., а екологът на Община Габрово инж. Ренета Кънчева бе удостоена с грамота за принос в опазването на околната среда.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Община Габрово е отличена за принос в развитието на туризма