По традиция на 11 ноември миналата година, точно в 11 часа, 11 минути и 11 секунди започна обратното броене на дните до началото на Карнавала.

По традиция и тази година най-популярното и емблематично събитие за града ни ще се състои през третата събота на петия месец – 17 май.

По традиция всяка година темата и мотото на Карнавала са различни. Габровци сами избраха чрез гласуване мотото на тазгодишното карнавално шествие да бъде „О, времена! О, нрави!"

Отбелязахме старта на петото годишно време в Габрово - 11 ноември, с много остроумни шеги, фокуси и магични провокации от Дани Меджикс и Мистър Джим, с игри и забавления за деца и ученици, и с изненадващ музикален флашмоб от Оркестър „Габрово“.

Пуснахме да полетят към небето над 200 цветни балона с пожеланието на всички ни за един още по-весел и много по-шарен Карнавал.

В деня на шегата – 1 април, отправихме една закачка към еколози и природозащитници. Загрижени за околната среда и природните паркове край града, те се обявиха в защита на популацията рисове в габровския Балкан, която още никой не е виждал. Затова на този ден почерпихме малки и големи, любопитни и скептично настроени минувачи по ул. „Радецка“ с медени монети. Най-ценното в тях бе изсечения захарен отпечатък от рисова лапа. За спомен на всеки, опитал от сладките изкушения, подарихме писмено свидетелство, доказващо откъде, как и защо габровски артефакти и находки са свързани с белия рис.

Верни на традициите, габровци категорично подкрепиха с подписите си един от най-популярните символи на града ни да си остане котката.

Но традициите не са това, което бяха, защото най-хубавото предстои и защото, когато по света за нещо започне да се говори, в Габрово то вече се прави.

Заповядайте на 17 май 2014 г. да изживеете нашия уникален Карнавал и да се убедите сами в какво сме откриватели, защо сме доброжелатели и на чии традиции сме последователи.