Мислехте, че сезонът на Олимпийските игри приключи?

Е, не е още. След Олимпийските и Параолимпийските игри, сега идва моментът да споделим шампионите на Енергийната олимпиада на Общността през 2024 г.!

През последните години в цяла Европа градове, общности и отделни лица създадоха свои собствени проекти за възобновяема енергия чрез енергийни общности, като възвръщат собствеността върху своята енергия и работят заедно за общото благо. Те насърчават проекти за възобновяема енергия, собственост на общността, инвестират в собствените си общности и се грижат за техните енергийни нужди. Те водят пътя към демократичен, справедлив и приобщаващ енергиен преход, който гарантира, че всеки, независимо от дохода или местоположението, има достъп до чиста и достъпна енергия. Това заслужава известно признание, нали?

Ето защо ние сме развълнувани да присъдим (символични) награди, признаващи изключителни постижения в областта на обществената енергия и сила. Победителите, със своята изобретателност и упорит труд, генерираха възобновяема енергия, сближиха общностите, облекчиха бремето на високите цени на енергията и това въпреки много законодателни и финансови бариери. Поздравления за тях и без повече приказки, ето ги шампионите на Енергийните олимпийски игри на общността за 2024 г.!

 

Относно селекцията...

Тези истории представляват само част от разцъфтяващото гражданско движение! В цяла Европа има безброй други шампиони, които тренират и се подготвят за участие в състезанието. И този брой може да бъде дори по-голям. До 2050 г. половината европейски граждани може да участват в надпреварата! Регулаторните, административните и финансовите пречки не са леки стъпки за преодоляване, но с правилната подкрепа и решителност все повече хора и общности ще могат да се присъединят към редиците на енергийните шампиони на общността, тласкайки Европа към справедлива, устойчива и енергиен преход воден от гражданите.

Състезанието далеч не е приключило и колкото повече подкрепа можем да предоставим, толкова повече шампиони ще видим да излязат на върха!

Инициатива на Friends of the Earth Europe