Победителите и част от членовете на журито на третото издание на „DigitalK&A1 Awards“, което отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г. © Digitalk.bg

Община Габрово спечели награда в конкурса „DigitalK&A1 Awards“ 2024 за внедряването на една от трите най-добри технологични иновации в България, реализирани през 2023 година. Надпреварата се провежда за трета поредна година от „Digitalk“ и „A1 България“ и вече се утвърди като платформа, в която бизнес иноваторите в технологичния сектор у нас обменят идеи и получават признание.

Проектът с най-висок резултат в категория „ИТ решение, внедрено в организация“ е интелигентната система за управление на паркоместа в реално време, въведена от Община Габрово. Наградата бе връчена на Рачо Илиев – директор на Общинско предприятие „Паркиране и репатриране“, от Петко Петков – партньор в „PwC България“, по време на конкурсната част в конференцията „Digitalk 2024“, която се проведе на 14 май в София.

„Технологията позволява локална бърза обработка на видеопотока по зададени от потребителя критерии. Интелигентната система за управление на паркоместата всъщност разчита на иновативен подход, който няма аналог както в България, така и в Европа. Той се основава на дефиниране на множество зони на интерес в едно видеоизображение, обработка на данни от обектите в тях и обмена им с външни системи в реално време. Друго основно предимство е, че системата използва стандартни камери и оборудване за видеонаблюдение, което позволява вече изградени възможности лесно и бързо да се надграждат – камерите освен за контрол на паркирането се използват и за охранително наблюдение, повишавайки сигурността в градската среда. Чрез системата се виждат в реално време малко над 257 паркоместа с 69 камери. Община Габрово започна внедряването на системата през 2022 г. и ще продължи да я надгражда“, информират от ОП „Паркиране и репатриране“.

Габровското нововъведение улеснява значително гражданите и гостите на града при намирането на място за паркиране. Чрез интерфейс за комуникация с външни системи има възможност наличните паркоместа да бъдат визуализирани чрез мобилни приложения за заплащане на паркиране. Например с апликацията „Мобзо“ (Mobzzo) те могат да видят свободните паркоместа в реално време.

Конкурсът „DigitalK&A1 Awards“ събра общо 44 компании от всички сектори на икономиката, които се съревноваваха с модерни и иновативни технологични решения, допринасящи за дигиталната трансформация. Кандидатурите бяха оценени по специално разработена от „ПрайсуотърхаусКупърс България“ (PwC) методология, основана на четири основни критерия: „Стратегия и визия“, „Имплементация, ефективност и резултати“, „Иновативност и креативност“ и „Въздействие и перспективи за развитие“. В журито се включиха опитни лидери в сферата на иновациите, представители на бизнеса, стартъп общността и на академичните среди, членове на организации с нестопанска цел и други.