Поради определената дата за провеждане на националните външни оценявания /НВО/ за X клас – 10 юни /понеделник/ се наложи промяна в местонахождението на избирателните секции в  Националната Априловска Гимназия.

Със заповед на министъра на образованието и науката е определен график на дейностите за организация и провеждане на националните външни оценявания /НВО/.

В чл.54а от Наредба 11 от 01.09.2016 г. е указано задължението на директора на училището, в което се провежда НВО, да осигури видеонаблюдение.

Според правилата за информационна сигурност  тези изпити се провеждат задължително в учебни зали с видеонаблюдение. Действат строги регламенти за настройка на училищния DVR и свързването му с електронна платформа така, че в реално време да се извършва видеонаблюдение на всяка изпитна зала. В Националната Априловска Гимназия такива има само в старата сграда, където досега са се разполагали избирателните секции. Поради въведените регламенти за провеждането на НВО се наложи тези кабинети да бъдат подготвени и запечатани в последния работен ден преди изпита /т.е. 7 юни /петък/. В тази ситуация трябваше избирателните секции да се преместят в класните стаи в новия корпус. Следва да се отбележи, че в Националната Априловска Гимназия има образувани 8 избирателни секции, като броя на класните стаи в новия корпус е общо 8, разположени на втория и третия етаж.

Кметът на Община Габрово и Директорът на Националната Априловска Гимназия се извиняват на избирателите със затруднения в придвижването за създалата се ситуация при гласуването на проведените избори на 09.06.2024г.