На 19 декември 2023 г. (вторник) от 17:00 часа, в залата на Областен информационен център – Габрово (вход от страната на паркинга на Община Габрово) ще се проведе среща дискусия относно създаването на първата за гр. Габрово Енергийна общност (ЕО).

Инициативата на Община Габрово е да създаде фотоволтаична инсталация на покрив на общинска сграда под формата на Енергийна общност. Енергийната общност има за цел да осигури алтернативна, чиста и достъпна „зелена“ енергия на членовете си или право да участват в осигуряване на екологични, икономически или социални общностни ползи за местните райони срещу правото да ползват услуги на енергийната общност.

В момента тече период на включване на инвеститори, като такива могат да бъдат всички физически лица, местни органи, вкл. общини, неправителствени организации и малки или средни предприятия.

Срокът за включване в ЕО е до 31 януари 2024 г., като до 22 декември 2023 г. в ЕО, приоритетно, могат да се включват участници регистрирани на територията на община Габрово. След тази дата поканата е отворена за участници регистрирани на територията на цялата страна.

Очакваме всички, които искат да разберат повече за Енергийната общност на Габрово и имат интереси в сферата на енергийната ефективност, да се включат в един неформален разговор с екипа, който работи по тази инициатива. Поканата е отворена и за вече включили се граждани.

                                                                                                                                                                          

Община Габрово стартира проект за Енергийна Общност Актуализация на размера на инвестицията