Община Габрово получи грамота за цялостен принос в опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традициите по време на третия международен форум „Бранд България – докосни чудесата“. Отличието прие заместник-кметът по образование, социални дейности, култура и туризъм Невена Минева.

В рамките на представителния форум, който се проведе в Българската академия на науките, Христо Маринов – майстор в РЕМО „Етър“, получи грамота „Бранд Стара планина“ за цялостен принос в съхранението на традициите. По рано тази година с решение на Министерството на културата Маринов бе обявен за живо човешко съкровище, с което стана част от националната листа на България за нематериалното културно наследство.

Заместник-кметът Минева благодари за оказаната чест и сподели, че Габрово – като творчески град на занаятите към ЮНЕСКО, си е поставил отговорната задача да пази, съхранява и предава българските традиции, а музей „Етър“ е мястото, което разкрива богатството на българския дух, душевност и талант и заема важно място в опазването на българското нематериално културно наследство.

Третият международен форум „Бранд България – докосни чудесата“ бе организиран от Общество „Културно наследство“ – официален представител за страната на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство „Европа Ностра“. Събитието се проведе под патронажа на заместник министър-председателя и министър на външните работи на България Мария Габриел.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г.