За четвърти пореден път Община Габрово е удостоена с престижната награда „Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво“. Отличието бе връчено на кмета Таня Христова по време на церемония в рамките на Годишната среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) от 23 до 25 октомври 2022 г. в курорта „Албена“.

Наградата на Съвета на Европа е доказателство, че Община Габрово прилага успешно 12-те принципа за добро демократично управление и има високо качество на предоставяните услуги. Отличието е и признание за реализиране на добри практики при изпълнение на публичните политики. Общинска администрация – Габрово е трикратен носител на Етикета – през 2015 г., през 2017 г. и през 2020 г.

От ляво надясно: Евродепутатът Цветелина Пенкова връчва на кмета Таня Христова сертификат за присъждане на „Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво“ © НСОРБ

Тазгодишните призове бяха връчени от заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министъра на земеделието Явор Гечев и евродепутатите Андрей Новаков и Цветелина Пенкова. Освен Габрово сертификати получиха общините Ардино, Банско, Берковица, Вълчи дол, Димитровград, Добрич, Долна баня, Доспат, Каспичан, Кнежа, Костинброд, Левски, Ловеч, Павликени, Поморие, Раковски, Свищов, Сърница, Тетевен, Троян и Търговище.

Според инж. Дилян Млъзев – кмет на община Елена и ръководител на националната делегация в Конгреса на местните и регионалните власти на Съвета на Европа, Етикетът е потвърждение за ежедневните усилия на общинските администрации за прозрачност и откритост, за стремежа им към иновации и за насърчаване на гражданското участие. „Много положително е, че с инициативи като днешната можем да покажем, че въпреки проблемите и кризите усилията за развитие и поставяне на високи цели не са останали на заден план.“, каза в обръщението си кметът на Елена.

С онлайн приветствие в церемонията се включи председателят на Конгреса на местните и регионалните власти Лендер Вербеек. Той поздрави НСОРБ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за усилията да насърчават доброто демократично управление на местно ниво. „Радвам се, че днес празнувате европейския път на българските власти и принципите, залегнали в Европейската харта за местно самоуправление, към която Вашата страна е изцяло ангажирана.“, каза още Лендер Вербеек.

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво се присъжда за период от две години. На кристалния приз – дванадесетостен, са гравирани 12-те принципа за добро управление на Съвета на Европа: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие; отзивчивост; ефикасност и ефективност; откритост и прозрачност; върховенство на закона; етично поведение; компетентност и капацитет; иновации и отвореност за промени; устойчивост и дългосрочна ориентация; стабилно финансово управление; човешки права, културно разнообразие и социално единство; отчетност.

Таня Христова с награда „Зелена община“ в конкурса „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023 г. НСОРБ отличи Габрово с почетна грамота