Проектът „Традиции, багри, красота през очите на нашите деца” има за цел да популяризира материалното и духовното наследство на българския фолклор и занаяти сред децата от предучилищна възраст. Проектът допринася за популяризиране на българските традиции и занаяти и сред по-голяма аудитория  от граждани – родители, педагози и други специалисти, на местно, национално и международно ниво, както и спомага за утвърждаване на добри практики в използването  на  богатството  на българските традиции и занаяти в хода на възпитание и развитие  на българските деца у нас и по света.

Проектът ежегодно се реализира чрез Международен фестивал на открито в РЕМО „Етър“, който включва следните събития:

1. Конкурс за детска рисунка или колаж на тема: „Традиции, багри , красота в старите български къщи“

2. Конкурс за народни танци за деца от предучилищна възраст.

3. Ателие на открито „Дюлгерство“ демонстрация и практика.

4. Педагогически форум „Традиции и настояще“ - Презентации и демонстрации на съвременни педагогически практики за възпитаване на любов към българското фолклорно наследство.

Всички дейности ще бъдат реализирани на територията на РЕМО „Етър”.Те ще се превърнат в отлична възможност деца, родители, педагози, специалисти и групи граждани и гости да наблюдават и участват в дейностите на фестивала.

Проектът доказа през годините своя капацитет да достигне до широка аудитория в национален и международен мащаб.

Общата стойност на проекта е 3 940 лева, като съфинансирането от страна на Община Габрово е в размер на 2 520 лева.

Въпрос навреме - Нопойнт Ателие ЕООД Детски фолклорен събор „Андъка пее и танцува, а сърцето ми лудува“ - Народно читалище „Зора – 1929“ – с. Харачерите, община Габрово